Laias laastus saab pangast pärineva raha liigitada kaheks: taotletud laen ja krediitkaardivõlg. Viimane tekib reeglina ootamatutes olukordades ja seda tuleb ette ka arukatel inimestel. Näiteks on kohe arsti juurde vaja minna ja aega pole, et laenu taotlust esitada ja vastust oodata. Uue iPhone pärast reeglina krediitkaardivõlga keegi endale ei tekita, v.a. need kõige erilisemad “naabrist parem” tegelased.
Kui laenajal on tekkinud krediitkaardivõlg panaga ees on vägagi mõistlik uurida refinantseerimisvõimalusi. Paljud laenuvõtjad Omarahas lihtsalt võtavadki laenu selleks, et kõrge intressiga krediitkaardivõlast vabaneda. Selline käitumisviis võib olenevalt olukorrast laenajale sadu eurosid säästa. Miks mitte võimalust kasutada?
HannesR
Kui laenajal on tekkinud krediitkaardivõlg panaga ees on vägagi mõistlik uurida refinantseerimisvõimalusi. Paljud laenuvõtjad Omarahas lihtsalt võtavadki laenu selleks, et kõrge intressiga krediitkaardivõlast vabaneda. Selline käitumisviis võib olenevalt olukorrast laenajale sadu eurosid säästa. Miks mitte võimalust kasutada?
Ma kujutan ette et mingi muu krediitasutuse (kiirlaen, smslaen jne) laenu tagastamiseks saab ORst raha võtta ja saada parema intressi. Olen veendunud, et tavapangaga ja tema krediitkardi intressiga OR veel ei konkureeri. Selleks peab intress olema alla 18%… Võib olla saab sellise intressiga OR-st raha laenata, kuid tundub kahtlane värk olema.
Jummybear
@Swedbank:
Püsimaksega krediitkaart - aastane intress 19 - 22%
- Ilmselt leiab natuke paremaid pakkumisi kui otsida
@Omaraha:
1-Aastase aegumisega laenu annan 16% (koguintress koos saidi lisaga 20%) - skoorigruppi 900+
3-Kuu pikkuse aegumisega laenu annan 12% (koguintress koos saidi lisaga 15%) - skoorigruppi 900+
Enamvähem sama tuleb välja, aga kui on mahti 3 kuu jooksul tagasi maksta saab minult parema diili kui Swedbankist. Ainuke probleem, et ma üksi rohkem kui 350 eurot ühte laenu ei finantseeri.
HannesR
Püsimaksega krediitkaart - aastane intress 19 - 22%
- Ilmselt leiab natuke paremaid pakkumisi kui otsida
@Omaraha:
1-Aastase aegumisega laenu annan 16% (koguintress koos saidi lisaga 20%) - skoorigruppi 900+
3-Kuu pikkuse aegumisega laenu annan 12% (koguintress koos saidi lisaga 15%) - skoorigruppi 900+
Enamvähem sama tuleb välja, aga kui on mahti 3 kuu jooksul tagasi maksta saab minult parema diili kui Swedbankist. Ainuke probleem, et ma üksi rohkem kui 350 eurot ühte laenu ei finantseeri.
Esiteks hea palgaga inimene on tavaliselt panga püsiklient ja saab parema intressi, kui 22%. Aga see selleks. Kui OR-s keegi annab sellise % lenud välja siis see on tema asi, mu numbrid algavad ca 24-25% ja ülespoole, va lühilaenud.
HannesR, muidu mis su tootlus on kui see mingi saladus ei ole?
Jummybear
HannesR, muidu mis su tootlus on kui see mingi saladus ei ole?
Jummybear
Esiteks hea palgaga inimene on tavaliselt panga püsiklient ja saab parema intressi, kui 22%. Aga see selleks. Kui OR-s keegi annab sellise % lenud välja siis see on tema asi, mu numbrid algavad ca 24-25% ja ülespoole, va lühilaenud.HannesR, muidu mis su tootlus on kui see mingi saladus ei ole?
13.4% (3/6/12 kuu laenude kesmine). Rohkem kui 1 aastaks laene hetkel ei väljasta.
Saaks rohkem tootlust teha kui hooajalise nõudluse pealt rohkem välja pigistada, aga ei viitsi mikro-manageerida protsentidega. Hindan seda kui 100% investeeritud rahast on alati välja laenatud ja seda, et saaks 1 aasta (+3 kuud) jooksul kogu portfelliga väljuda kui selline soov peaks tekkima. Neil, kes 2/3/5 aasta laenudesse midagi annavad on loomulikult mõistlik kõrgemaid intresse küsida.
HannesR
@Omaraha:1-Aastase aegumisega laenu annan 16% (koguintress koos saidi lisaga 20%) - skoorigruppi 900+3-Kuu pikkuse aegumisega laenu annan 12% (koguintress koos saidi lisaga 15%) - skoorigruppi 900+
Sa annad välja 3-kuulisi laene 12%-ga. Veidi lihtsustades jooksutad sa mingi summa aasta jooksul läbi 4 laenaja (4 x 3kuud). Kui üks neist tagasi ei maksa, siis on kaotus 20% + kaotatud 100 päeva kui raha kinni on. Pakun umbes, et omadega üldse nulli jäämiseks tohib sul ca kaheksast laenajast 1 võlgu jääda ja kui tahad midagi teenida, siis peab korralike maksjate osakaal veel tunduvalt kõrgem olema?
@Timo
Enda stati järgi, 2% ehk vaid 1/50st laseb üle ilma sentigi tagasi maksmata. Erakordselt hea tagastusprotsent, aga eks madalamate intresside juures on ka laenajate profiil veidi teistsugune kui seal 25%+ juures. Samas, minu portfelli ei ole mõtet kopeerida, sest portaali koondvaates olen ma ikkagi keskmisest tunduvalt madalama tootlusega investor. Räägitakse, et alla 15% pole üldse mõtet riskida P2P portaalides, kus paratamatult igasugune majanduskriis tugevalt tunda annab ja lisaks veel eksisteerib alaline risk kaotada 100% kui vahendajafirmaga peaks midagi juhtuma.
HannesR
Enda stati järgi, 2% ehk vaid 1/50st laseb üle ilma sentigi tagasi maksmata. Erakordselt hea tagastusprotsent, aga eks madalamate intresside juures on ka laenajate profiil veidi teistsugune kui seal 25%+ juures. Samas, minu portfelli ei ole mõtet kopeerida, sest portaali koondvaates olen ma ikkagi keskmisest tunduvalt madalama tootlusega investor. Räägitakse, et alla 15% pole üldse mõtet riskida P2P portaalides, kus paratamatult igasugune majanduskriis tugevalt tunda annab ja lisaks veel eksisteerib alaline risk kaotada 100% kui vahendajafirmaga peaks midagi juhtuma.
HannesR
Samas, minu portfelli ei ole mõtet kopeerida, sest portaali koondvaates olen ma ikkagi keskmisest tunduvalt madalama tootlusega investor.
Ei plaani kopeerida, mind huvitavad pikemad laenud :) Mul endal läksid kuni aastastest laenudest pankrotti 17%, aga kõik pärinevad aastast 2014.
Mis puutub sellesse, miks inimesed siit laenavad v pangad, siis oma rolli mängib kindlasti sissetulekute tõendamine. Eks suur osa Eestist saab palka siiani sulas.
Mõtlesin ka selle peale (ümbrikupalk) aga kas OR-s laenu võttes ei ole vaja tõestada oma sissetulekut?
Jummybear
Vaatasin huvi pärast üle ka enda portfellis olevad Eestisse antud laenud pikkusega 1 aasta või lühem. Kokku 49 laenu, millest on tagatisfondile müüdud 4. Kui arvestada praegust tagatisfondi väljamakset (80%), siis on 49 lepingu pealt kulu võrdne 0,8 lepinguga, mis teeb 1,64% tagastamata lepinguid. Nii et seis ei ole üldse halb.
EDIT: vaatasin konkreetsete lepingute täpsed laekumised üle ja kuna kahe lepingu puhul oli ka enne tagatisfondile müümist laenaja miskit ka maksnud, siis reaalne kulu oli veidi väiksem - 0,7695 lepingut ehk 1,57%.
olavi
EDIT: vaatasin konkreetsete lepingute täpsed laekumised üle ja kuna kahe lepingu puhul oli ka enne tagatisfondile müümist laenaja miskit ka maksnud, siis reaalne kulu oli veidi väiksem - 0,7695 lepingut ehk 1,57%.