• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
stonecutter

Tundud üks neist inimestest, kelle arvates igasugune kriitika ja kahtelmine on “vingumine” ning kritiseerijad on “paanitsejad”, kes rikuvad ilusa asja ära, samas kui tegelikult on kõik superluks.

Konkreetsed näited, nagu palusid.

Ole palun hea ja selgita mulle, miks kuulub 82% laenumahust kahe kõrgema krediidigrupi alla (801+). Sellepärast, et omarahast laenavadki ülikorralikud ja heal järjel inimesed? Vale. Heal järjel inimesed ei laena üldse, või kui laenavad siis kodupangast 2x väiksema intressiga.

Selgita mulle, miks omistatakse nt mulle skoor 885, ilma et ma oleksin saatnud pangaväljavõtet või muul viisil oma sissetulekuid ja püsikulusid tõestanud. Võin olla töötu ja ägada 60% võlakoorma alla, aga omaraha “kontrolli” arvates viks ja viisakas laenuvõtja. Kui sisuliselt “mees metsast” saab skooriks 885 siis come on, mis kontrollist me siin räägime…
LehmanBrothers
Well…

Mina olen tegutsenud siin portaalis nüüd aasta. Punases tänaseks kokku 18 lepingut ja nendest:
* 11 ehk 61% krediidiskooriga 900-1000,
* 4 ehk 22% krediidiskooriga 800-899,
* 3 ehk 17% krediidiskooriga 700-799.

Mõned neist juba ka kohtutäiturile edastatud, ootan huviga, et kas ja mis toimuma hakkab.

Mida ma aga öelda tahtsin - tundub tõesti natuke kaldu see skoorimise süsteem. Eriti kurbnaljakas nende punaste seast on üks 1000-se skooriga laenaja kelle kasutajanimi on Vargas.
urmo
Urmo, punased tekkisid sul kindlasti juba mõnda aega tagasi. Kuidas kommenteerid nende võlamenetlust siiani?
mutabor
mutabor
Urmo, punased tekkisid sul kindlasti juba mõnda aega tagasi. Kuidas kommenteerid nende võlamenetlust siiani?

Aega võtab, aga kas asja saab, selleni pole veel jõudnud ükski neist punastest, kes lihtsalt ei maksa ega üritagi lahendusi leida oma probleemidele (ei võeta toru, ei reageerita kirjadele). Pika ootamise tulemusena jõuavad nad ca 5-6 kuu möödudes võlgu jäämisest kohtusse ja kohtuotsuseni + veel ca kuu ja siis on märge, et antud kohtutäiturile. Kaugemale nad siiani veel arenenud pole mul :(

Kui aga laenaja tunnistab probleemi ja portaali haldajaga koostööd teeb, siis on leitud lahendus näiteks uue ja pikema (väiksema kuumaksega) laenu näol, ning vana laen tasutakse ja lõpetatakse selle arvelt. Kuidas klient uue laenuga edasi hakkama on saanud, seda ei tea, sest süsteem välistab vist mul samasse klienti investeeringud.

Mõned on ka sellised, kus infot on vähe kirjas: automaatsed süsteemi poolt genereeritavad teated või, kus viimane kontakt/kontakti saamise katse on novembris ja vahepeal pole siiani midagi toimunud. Mõistan, et võibolla ei jõua kõiki liigutusi memosse tähendada ja teisalt ega midagi selle infoga mul peale ka pole hakata - võimalus on vaid müüa laen tagatisfondi ja saada naeruväärsed 30%?

Ehk see laenamine on nii või naa riski (oma rahast ilma jääda) sisaldav investeering. Vähemalt saab seda riski siin hajutada.
urmo
urmo
Well…Mina olen tegutsenud siin portaalis nüüd aasta. Punases tänaseks kokku 18 lepingut ja nendest:* 11 ehk 61% krediidiskooriga 900-1000,* 4 ehk 22% krediidiskooriga 800-899,* 3 ehk 17% krediidiskooriga 700-799.Mõned neist juba ka kohtutäiturile edastatud, ootan huviga, et kas ja mis toimuma hakkab.Mida ma aga öelda tahtsin - tundub tõesti natuke kaldu see skoorimise süsteem. Eriti kurbnaljakas nende punaste seast on üks 1000-se skooriga laenaja kelle kasutajanimi on Vargas.

Tore statistika. Pane ikka juurde ka numbrid, et mitu laenu sa antud kategoorias oled andnud.
Ehk siis tekib ka parem tervikpilt :)
itemor
itemor
Võin nad siia panna, ega ma kade pole:

Kokku momendil sõlmitud 199 lepingut:
* 11 ehk 61% krediidiskooriga 900-1000
- 78-st lepingust ehk punaseks läks 14%
* 4 ehk 22% krediidiskooriga 800-899
- 98-st lepingust ehk punaseks läks 4%
* 3 ehk 17% krediidiskooriga 700-799
- 15-st lepingust ehk punaseks läks 20%
* 0 ehk 0% krediidiskooriga 600-699
- 8-st lepingust ehk punaseks läks 0%

Paraku on lepinguid selleks liiga vähe, et mingit tõest pilti saada. Vaataks siis portaali koondülevaadet (väljastatud laenud aegade algusest peale rahasumma alusel):
* 41% krediidiskooriga 901-1000
* 42% krediidiskooriga 801-900
* 12% krediidiskooriga 701-800
* 5% krediidiskooriga 601-700

Kahjuks ei tea kui palju, millisest skoorigrupist punaseks läks, saaks välja võtta vaid palju hetkel punases on. Ehk kindlasti on mingi osa ka punastest lahenenud, aga kui palju ja kui kiiresti?
urmo
LehmanBrothers

Oeh, Lehman, Võta lonks külma õlut ja loe uuesti rahulikult läbi mis ma kirjutasin :)
Kutsusin Margsut ja teisi üles konkreetseid näiteid kokku koguma ja vastavasse teemasse üles tähendama. Kui nutt ja hala moodustab iga asjaliku teema vahel hoomamatu voo, siis pole sellest kellelegi kasu ning siis võib selle tõesti vingumiseks liigitada. Kui keegi näeb kitsaskohta, siis tuleb sellele tähelepanu juhtida, aga püüdkem seda teha struktureeritult ja konstruktiivselt. Margsu sai sellest aru, Sina aga kahjuks mitte. Võibolla oli asi minu väljendusoskuses. Sel juhul vabandan!

Kuna ma olen OR-i lihtsalt suvaline investor, siis ma ei saa loomulikult Su esitatud küsimustele vastata. Selliste küsimuste minule suunamine on minu meelest väga kummaline.
Et Sa aga nii viisakalt küsisid, siis esitan Sulle asjast oma tagasihoidliku nägemuse…
Mina Sinu viidatud nähtuses (miks nii- või naapalju laenajaid saavad nii- või naasuguse skoori) väga anomaaliat ei näe. Mul ei tule pähe ühtegi ratsionaalset põhjust, miks peaks OR portaalisiseseks kasutamiseks mõeldud (arbitraarne) skoor vastama normaaljaotusele või veel enam - püüdlema suuruse poolest võrdsuse, või mingi müstilise ühiskonna läbilõike poole.
OR skooril on ainult üks eesmärk - grupeerida laenajad vastavalt riskile. Kui hästi see töötab, näitab ainult üks tulemus - kui suur on erinevate skoorigruppide hapude laenude %. Nii lihtne see ongi!
Mina näeksin probleemi siis, kui skoor ja punaste% omavahel ei korreleeruks. Teisisõnu - skoormissüsteem oleks pask sel juhul, kui portaali koondstatistikas oleks kõrgemates skoorigruppides samasugune või suurem halbade laenude %, kui madalamates. Mina ütleks, et üldjoontes skoorimissüsteem töötab - aeg on näidanud, et kõrgem skoor tagab parema maksekäitumise. Tõsi, 700+ ja 800+ gruppide vastava näitaja vahe on osades laenupikkustes väga väike. Ideaal, mille poole püüelda, võiks olla (ja ilmselt ongi) veel selgemalt eristav riskiprofileerimine.

Siinkohal aga jõuan tagasi oma postituse alguse juurde… Kui ikkagi keegi avastab iseseisvalt, et mõni laenaja on saanud ebaõiglaselt suure skoori (a la maksehäirega 900+ või mis iganes), siis võiks sellest ju OR meeskonda teavitada juba enne, kui selle laenuga probleem tekib. Kui tõesti selgub, et sõel on mõne koha pealt liiga hõre (skoorimisalgoritmis viga), siis saab OR seda juba varem täiustama hakata. Aga ärgem risustagem suvaliste sõnavõttudega suvalisi teemasid.
Lehman, kui Sa tahad minuga veel (midagi, mis ei puuduta tagatisfondi, nagu see teema algselt ette nägi) diskuteerida, siis teeme parem mingi suvalise möla rubriigi.
stonecutter
Mulle kohati tundub Urmo numbreid vaadates, et äkki 900-1000 hulka satub pigem neid, kellel õnnestub teadlikult oma kulusid/tulusid probleeme kuidagi varjata. Kuna tal on tunduvalt vähem probleeme skooriklassis 800-899. Samas üldstatistika, mis küll vist rahapõhine, mitte lepingute arvu järgi arvutatav, justkui ei toeta seda.

Mul küll vara hõisata, siin aktiivne alates dets. 2013, seni 73 lepingut ja neist üks kollane paar nädalat, laenaja skoor 960.

Kas probleemid tekivad tavaliselt laenu alguse või lõpupoole, oskate öelda? Ehk just 2-3-aastaseid lepingutsükleid vaadates.
kaups
kaups
Kas probleemid tekivad tavaliselt laenu alguse või lõpupoole, oskate öelda? Ehk just 2-3-aastaseid lepingutsükleid vaadates.

Tekib nii alguses, keskel kui ka lõpus. Aga kui tegemist on konkreetselt aferistiga, ei saa tõenäoliselt ühtegi tagasimakset. Seega pahatahtlikke laenajaid ei tundu niimoodi üldistades sul olevat hetkel.
sagrimees
Kui laenusaajal on maksetähtajast möödunud üle 90 päeva, kui palju siis hüvitatakse investorile ? Tooge näiteid.
siimkru
Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in