profit
Mul tuli üks rumal idee, ma ei tea kas sellelaadset uuendust on siin foorumis varem arutatud, aga käin siiski välja. Võite vabalt vee peale tõmmata.Asutaks tagatisfondi kõrvale uue fondi “Sotsiaalne Solidaarsusfond” ehk siis SOS-fond, kuhu igalt investorile laekunud intressisummalt kantaks automaatselt 1%.Sellesse fondi laekunud raha saaks kasutada punaste laenude müümisel, tagatisfondist puudu jääva osa täitmiseks, et investor saaks punase müümisel alati tagasi 100% põhiosast.Laenu müümise mehhanism käiks nii, et omaraha portaal arvutab öösel välja, mis kuupäevast vanemad punased laenud saaks 100% katte (tagatisfond + sosfond > põhiosade jääk), s.t ainult väga vanasid portaali poolt väljaarvutatud kuupäevast vanemaid punaseid saaks müüa 100% kattega, sellest kuupäevast uuemate laenude müümine käiks nii nagu tänagi tagatisfondi protsendi alusel.Laenuvõtja jaoks jääks kõik nii nagu täna.Laenu mitte tagasimaksva isiku jaoks ei muutuks midagi.Portaalis hakkaks langema halva portfelli protsent ja tõusma tagatisfondist tagastatav protsent.Investor kaotaks oma intressitulust 1% kuid võidaks teadmise, et varem või hiljem saab laenu maha müüa ilma kahjumita (ärme saamatajäänud intresse arvestame siinjuures). Lisaboonuseks see, et tavalise punase müümisel hakkaks pikemas perspektiivis ka rohkem raha tagasi tulema.Ma ei ole välja arvutanud, kas see 1% toidab, ehk siis kas SOS-fondi hakkaks tekkima piisavalt vahendeid et mingi efekt tekiks, samas ei tohiks 1% investoritele väga raske koorem olla, vaadates mis protsenti ollakse nõus portaalile maksma vahendustasuna.Edu!
Igasugusel tagatsifondil on vaid siis mõtete, kui see kannustab kuidagi OR võlamenetlust. Antud juhul peaksid kõik solidaarselt kompenseerima kellegi teise pikaajalisi võlgnevusi e. äririski. See omakorda lõdvendab investori valvsust.
Seega ei poolda.
profit
Mul tuli üks rumal idee, ma ei tea kas sellelaadset uuendust on siin foorumis varem arutatud, aga käin siiski välja. Võite vabalt vee peale tõmmata.Asutaks tagatisfondi kõrvale uue fondi “Sotsiaalne Solidaarsusfond” ehk siis SOS-fond, kuhu igalt investorile laekunud intressisummalt kantaks automaatselt 1%.Sellesse fondi laekunud raha saaks kasutada punaste laenude müümisel, tagatisfondist puudu jääva osa täitmiseks, et investor saaks punase müümisel alati tagasi 100% põhiosast.Laenu müümise mehhanism käiks nii, et omaraha portaal arvutab öösel välja, mis kuupäevast vanemad punased laenud saaks 100% katte (tagatisfond + sosfond > põhiosade jääk), s.t ainult väga vanasid portaali poolt väljaarvutatud kuupäevast vanemaid punaseid saaks müüa 100% kattega, sellest kuupäevast uuemate laenude müümine käiks nii nagu tänagi tagatisfondi protsendi alusel.Laenuvõtja jaoks jääks kõik nii nagu täna.Laenu mitte tagasimaksva isiku jaoks ei muutuks midagi.Portaalis hakkaks langema halva portfelli protsent ja tõusma tagatisfondist tagastatav protsent.Investor kaotaks oma intressitulust 1% kuid võidaks teadmise, et varem või hiljem saab laenu maha müüa ilma kahjumita (ärme saamatajäänud intresse arvestame siinjuures). Lisaboonuseks see, et tavalise punase müümisel hakkaks pikemas perspektiivis ka rohkem raha tagasi tulema.Ma ei ole välja arvutanud, kas see 1% toidab, ehk siis kas SOS-fondi hakkaks tekkima piisavalt vahendeid et mingi efekt tekiks, samas ei tohiks 1% investoritele väga raske koorem olla, vaadates mis protsenti ollakse nõus portaalile maksma vahendustasuna.Edu!
Kõigepealt maksad SOS fondi ja siis saad sealt kätte. See on raha ühest taskust teise tõstmine, seega ei näe asja pointi.
Oktoobris müüsin hunniku laene ja sain oma halbade laenude osakaalu ~1% võrra madalamaks, täna olen kantud kahjumi tagasi teeninud kuid halbade laenude tase on tõusnud ~1% oktoobri tasemele, seega on mul siin portaalis 3 kuud täielik nulliring olnud. Mis kasu on korralikust tootlusest kui hapud laenud kõik ära nullivad kuna raha seisab ja tagasimkseid ei tule kuskilt? Mingi lahendus peab nendele punastele laenudele olema, tagatisfondist ei piisa.
profit
Solidaarsusfond (SOS) näib ideena hea - eelkõige tulumaksukahjumi vähendamiseks.
Samas 1% ei ole piisav sellise fondi jaoks… statistika põhjal oleks min 4,5% (isikliku portfelli pinnalt isegi 6%). Sellest väiksem protsent tekitab nö väljamaksete järjekorra nagu haigekassa.
:)
Investori valvsusest pole portaalis tolku kuna süsteem on läbipaistmatu (investori poolelt vaadatuna) automaat tegeleb sisuliselt ikkagi loteriiga. Manuaalsed pakkumised pole ka läbipaistvamad. Tehingu(laen) tegemise mõtte eesmärk on põhimõtteliselt tähtajaline. Või siis vähemalt mõne olulise lepingut mõjutav sündmuse esinemine - näiteks laen jääb viivitusse või tekib investoril ootamatu raha vajadus siis on mõeldav lepingu realiseerimine edasi müügiga. Samas praegu tekib soov müüa juba kui googeldad äsja allakirjutanud nime (loogilisem olnuks jätta leping sõlmimata). Ebapiisava info puudumisel paraku teostamatu mõte.
ipc
Samas 1% ei ole piisav sellise fondi jaoks… statistika põhjal oleks min 4,5% (isikliku portfelli pinnalt isegi 6%). Sellest väiksem protsent tekitab nö väljamaksete järjekorra nagu haigekassa.
:)
Investori valvsusest pole portaalis tolku kuna süsteem on läbipaistmatu (investori poolelt vaadatuna) automaat tegeleb sisuliselt ikkagi loteriiga. Manuaalsed pakkumised pole ka läbipaistvamad. Tehingu(laen) tegemise mõtte eesmärk on põhimõtteliselt tähtajaline. Või siis vähemalt mõne olulise lepingut mõjutav sündmuse esinemine - näiteks laen jääb viivitusse või tekib investoril ootamatu raha vajadus siis on mõeldav lepingu realiseerimine edasi müügiga. Samas praegu tekib soov müüa juba kui googeldad äsja allakirjutanud nime (loogilisem olnuks jätta leping sõlmimata). Ebapiisava info puudumisel paraku teostamatu mõte.
veigo18
Kõigepealt maksad SOS fondi ja siis saad sealt kätte. See on raha ühest taskust teise tõstmine, seega ei näe asja pointi.
Täpselt. Ise maksad omale, aga tulevikus. Palju tulusam oleks see 1% omale jätta ja kohe uuesti investeerida, mitte kõrvale panna, et kunagi kauges tulevikus uuesti investeerida saaks :)
kui siin praegust olukorda vaadata ja hetkel on ka taustakontroll nõrk siis mina kaalun kuni asja normaliseerumiseni siin investeerimise peatada. Hetkel seis mul selline et 20% on kollases ja ei ole nähagi et need laenud roheliseks muutuvad. Ilmselgelt võib öelda siin et OR ei ole piisavalt kontrollinud kliendi krediidivõimelisust. Ilmselgelt on IP teinud väga kõva töö ära et vähendada võlas laene ning neid välja nõuda. Hetkel kui vaatan nende statistikat siis võlas laene peaaegu ei olegi võrreldes portfelli mahuga. Siina aga kasvab võlgade tase koguaeg ja minu portfellis on neli laenu mida ei ole kunagi tagasi maksma hakatud ja usun et ei hakatagi. Viies võlas laen on ka sinnapoole teel et võin asja ära unustada. Kindlasti ma neid tagatisfondi ei müü niipea kuid et investorite usaldust võita ja end konkurentsivõimelisemaks teha peaks portaal väga tugevalt tegelema võlglastega ning tooma raha koju tagasi koos intresside ja viivistega. Arvutasin ka halbade laenude osakaalu vastu portfelli jääki ja see on 20%. SEE ON EBANORMAALNE kahjuks.
margsu
RahaFoorum
…Ise maksad omale, aga tulevikus…
Idee mõte oleks mitte koguda vaid müüa oma paariaasta vanuseid laekumata põhiosasid (kui neid peaks olema).
Raha investeerimiseks oleks kohe käes. Vahe oleks siin, et iga laekunud 1€ juures ei pea arvestama 0,20€ reservi tulumaksuks, vaid müüa SOS-fondile laekumata põhiosa(100%lise jäägiga).
Süsteem võib ka toimida, et OR tõstab intressi boonuse 20% -> 25%le ja siis ostab kõik vanad laenud tagasi. Investor võib valida, kas müüa või mitte. Loobumise korral kaotab edaspidi müügi võimaluse (ja nõuab võla sisse iseseisvalt).
Eks igal variandil ole plusse kui miinuseid kuna süsteem saab toimida üksnes siis kui intress on piisav ja väljastatud laenude kvaliteet on kõrge.
Margsu, sõbralik soovitus sulle, õpi ootama ja ära paanitse. Investori põhiomadus on külm närv. Nelja kuu statistika ei anna veel objektiivset pilti.
Olukord võlglastega on täiesti rahuldav (mis muidugi ei tähenda et paranemisruumi on). Aasta alguses laekuvadki asjad halvemini sest seljataga on suured kulukohad - jõulud ja aastavahetus ning alanud on kütteperiood mis mõjutab oluliselt inimeste käes olevat vaba raha.
Minu punaste laenude 2/3 summa on väljalaenatud kogusummast 4%. Laenujäägist arvestatuna paar protsenti suurem.
Kollaste summat ei jälgi ma üldse kuna see on liiga volatiivne ja ei anna objektiivset ülevaadet, kuid kollaste protsent on 8.
Soovitan sul riske vähendada väiksemate summade ja suurema investeeringute hulgaga. Ning olla rahulik :)
Raika
Olukord võlglastega on täiesti rahuldav (mis muidugi ei tähenda et paranemisruumi on). Aasta alguses laekuvadki asjad halvemini sest seljataga on suured kulukohad - jõulud ja aastavahetus ning alanud on kütteperiood mis mõjutab oluliselt inimeste käes olevat vaba raha.
Minu punaste laenude 2/3 summa on väljalaenatud kogusummast 4%. Laenujäägist arvestatuna paar protsenti suurem.
Kollaste summat ei jälgi ma üldse kuna see on liiga volatiivne ja ei anna objektiivset ülevaadet, kuid kollaste protsent on 8.
Soovitan sul riske vähendada väiksemate summade ja suurema investeeringute hulgaga. Ning olla rahulik :)
margsu
kui siin praegust olukorda vaadata ja hetkel on ka taustakontroll nõrk siis mina kaalun kuni asja normaliseerumiseni siin investeerimise peatada. Hetkel seis mul selline et 20% on kollases ja ei ole nähagi et need laenud roheliseks muutuvad. Ilmselgelt võib öelda siin et OR ei ole piisavalt kontrollinud kliendi krediidivõimelisust. Ilmselgelt on IP teinud väga kõva töö ära et vähendada võlas laene ning neid välja nõuda. Hetkel kui vaatan nende statistikat siis võlas laene peaaegu ei olegi võrreldes portfelli mahuga. Siina aga kasvab võlgade tase koguaeg ja minu portfellis on neli laenu mida ei ole kunagi tagasi maksma hakatud ja usun et ei hakatagi. Viies võlas laen on ka sinnapoole teel et võin asja ära unustada. Kindlasti ma neid tagatisfondi ei müü niipea kuid et investorite usaldust võita ja end konkurentsivõimelisemaks teha peaks portaal väga tugevalt tegelema võlglastega ning tooma raha koju tagasi koos intresside ja viivistega. Arvutasin ka halbade laenude osakaalu vastu portfelli jääki ja see on 20%. SEE ON EBANORMAALNE kahjuks.
Kuulge härrased, Margsu ja teised, kes te oma suures frustratsioonis iga aktiivsema foorumi teema all portaali kehvas krediidikontrollis ja muudes pattudes süüdistate. Sellest võiks teha eraldi teema, kuhu võiks süstemaatiliselt konkreetseid halbu näiteid kehvast taustakontrollist välja tuua.. siis on ehk portaalile sellest mingit kasu ka! Mul hetkel õnneks ühtegi pole. Või noh.. ma pole nii väga laenajaid guugeldanud ka. Alguses viitsisin - enam mitte.
Aga natuke üldisemalt…
Eeldades, et portaal koondstatistikat lihtlabaselt ei võltsi, siis halbade laenude % on ajas olnud üsna stabiilne ja pikas perspektiivis pigem näen mina seal pigem õrna langustrendi, kui tõusu. Seal esineb hooajalisi fluktuatsioone ja seda ei saa ebanormaalseks pidada.
Asi, mis on viimasel ajal investori kahjuks muutunud, on intresside (ja seeläbi ka tootluse) langus, kuid pikas perspektiivis aitab see siia juurde tuua ehk rohkem vastutustundlikumaid laenajaid, kes omakorda aitavad halbade laenude osakaalu veel enam alla viia. Ehk siis mina näen selles märki stabiliseerumisest.
Minu portfelli (~1500 €) punaste ja kollaste laenude% väga üüratult portaali keskmisest ei erine. Alustasin aprillis ja olen laenanud maksimaalselt 30€ korraga (enamasti 10 € kaupa). Mida kehvemini hajutatud portfell (nii ajaliselt kui rahaliselt !!!), seda suurem šanss on tootluse ja halbade laenude%-ga üldisest keskmisest ühes või teises suunas hälbida. Mul endalgi oli sügisel natuke tumedam hetk, aga asi stabiliseerus.
Margsu on ühes varasemas teemas vihjanud, et ta pigem laenab välja suuremate summade kaupa, millega kaasnes ka üks 60€ halb investeering - oh seda üllatust :( . Ma kahtlustan, et Sul on lihtsalt halvasti hajutatud portfell ning laenude väljastamisel natuke halba õnne olnud. Pea püsti ja investeeri edasi! Muidu oleks su käitumismuster nagu inimesel, kes pärast oma esimest kahjumit aktsiaturul investeerimise kuu peale saadab. Kumb on selles näites suurem viga - kas aktsiaturule minek või sealt lahkumine?
seda kindlasti et lahkumine :) aga et mina võtsin korra aja maha ja vaatan kuidas protsendid jooksevad. Kuna IP-s investeerin ca 33% peale siis seal hetkel tootlus suurem. Sealne 33% võrdub siinse 40%. Ja eks omajagu halba tegi ka see et tuli väga suur summa odavat raha sisse mis siiani ei ole laenudeks läinud. Eks minu jorin paljudes teemades seotud sellega et kuidagi inimeste tähelepanu pälvida ning saada asjad arutellu. Ilmselt tõesti teen õhtul eraldi teema selle jaoks et asi ei läheks verbaalseks kõhulahtisuseks.
margsu