• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
Arusaadavalt ma teiste inimeste numbreid kommenteerida ei saa, aga minu enda kogemuse põhjal näitavad OR poolt arvutatud XIRR´id ikka totaalseid aiateibaid.

Ükskõik, mis meetodiga ma ka oma tootlust ei arvutaks - alates lihtsatest “kohvipaksu pealt” ennustamise meetoditest kuni “päris” XIRR arvutusteni välja, on vahe portaali poolt kuvatuga reaalselt mitmekordne.

Võtame näiteks perioodi käesoleva aasta algusest tänaseni:

Minu enda arvutatud XIRR: 6,5%
OR ütleb: 20,8%

Ärge saage valesti aru, ma olen praegustes sõjaajatingimustes ka 6,5%-ga rahul, ja usun, et tegu ei ole portaali poolt tahtliku eksitamisega, aga sellegipoolest jätab veidi halva maigu. Olgu öeldud, et need käärid on just eriti suureks läinud käesoleval aastal, mistõttu on põhjuseks ilmselt XIRR arvutamisel liiga optimistlik nägemus laenude taastumisest.
altah
altah
Arusaadavalt ma teiste inimeste numbreid kommenteerida ei saa, aga minu enda kogemuse põhjal näitavad OR poolt arvutatud XIRR´id ikka totaalseid aiateibaid. Ükskõik, mis meetodiga ma ka oma tootlust ei arvutaks - alates lihtsatest “kohvipaksu pealt” ennustamise meetoditest kuni “päris” XIRR arvutusteni välja, on vahe portaali poolt kuvatuga reaalselt mitmekordne.Võtame näiteks perioodi käesoleva aasta algusest tänaseni:Minu enda arvutatud XIRR: 6,5%OR ütleb: 20,8%Ärge saage valesti aru, ma olen praegustes sõjaajatingimustes ka 6,5%-ga rahul, ja usun, et tegu ei ole portaali poolt tahtliku eksitamisega, aga sellegipoolest jätab veidi halva maigu. Olgu öeldud, et need käärid on just eriti suureks läinud käesoleval aastal, mistõttu on põhjuseks ilmselt XIRR arvutamisel liiga optimistlik nägemus laenude taastumisest.

Kui tahad Omaraha arvutusega võrrelda, siis erinevus tuleneb eeldustest, mida kasutad pluss tõenäoliselt sa arvestad ka seisva raha mõju (cash drag)? Portaali arvutus viimast ilmselt ei tee (ei ole siiani kohanud portaali, mis seda arvesse võtaks).

Omaraha enda eeldused on statistika lehel küsimärgi all tegelikult üsna selgelt kirjas ja ei ütleks, et optimistlikud. Pigem isegi konservatiivsed selles osas, kuidas põhiosa maha kirjutatakse. Vähemalt senikaua kuniks tagatisfondist vähemalt 60% tagasi tuleb.

Ei saa muidugi 100% garanteerida, et arvutus tõesti nende eelduste järgi käib. Pole süsteemi sisse näinud ega ise käsitsi järgi kontrollinud.
RahaFoorum
RahaFoorum
tõenäoliselt sa arvestad ka seisva raha mõju (cash drag)?

Negative. Olen ka sinu enda poolt koostatud excelit proovinud, mida oma blogis jagad, ja tulemus on sama.

RahaFoorum
Omaraha enda eeldused on statistika lehel küsimärgi all tegelikult üsna selgelt kirjas ja ei ütleks, et optimistlikud. Pigem isegi konservatiivsed selles osas, kuidas põhiosa maha kirjutatakse. Vähemalt senikaua kuniks tagatisfondist vähemalt 60% tagasi tuleb.

Seal võib kirjas olla midaiganes, aga fakt on see, et käesoleva aasta vägagi konservatiivsetel eeldustel põhinev “tegelik” ja portaali poolt kuvatud XIRR erineb minu puhul reaalselt 3 kordselt. Minu subjektiivne hinnang on, et seda on natuke liiga palju. Olgu veelkord öeldud, et eelnevalt on need numbrid tegelikult enamvähem kattunud, probleem on tekkinud just alates käesolevast aastast, mil default rate on hüppeliselt kasvanud. Tundub, et portaali poolt kasutatav valem ei tule sellega lihtsalt toime.
altah
altah
mul vaatab portfellist vastu sama - alates 2020 jaanuarist on käärid olnud tegeliku tootluse ja XIRR vahel suured.

Samas praegu on näha kollasesse ja punasesse minemise aeglustumist, viiviseid laekub ka rohkem kui varem (näitab, et hapusid asju tuleb reele ka tagasi), sh Eesti laenudelt on hakanud viivist laekuma. Varem viiviseid nagu üldse Eesti laenajatelt ei laekunud. Slovakkiast aga küll.
meelisp976
altah
Negative. Olen ka sinu enda poolt koostatud excelit proovinud, mida oma blogis jagad, ja tulemus on sama.

Seal pole eriti vahet, kelle excelit sa kasutad. Kui sina võtad sisendiks sisse- ja väljamaksed portaalist, siis sinu valem arvestab ka seisva raha mõju tootlusele. Kui sa võtad sisendiks investeering laenu ja sealt igakuised tagasimaksed, siis sa ei arvesta seisva raha mõju tootlusele.

Samuti sõltub tulemus sellest, mil määral sa punased/kollased maha kannad. Ma ei tea, millist planki sa täpsemalt silmas pead, aga kunagi Bondora konteksti loodud lahendus kandis minu mäletamist mööda vaikimisi 75% hapudest maha. See on Omaraha kontekstis liigselt negatiivne.

Ehk nagu kirjutasin, tulemus sõltub väga konkreetselt sinu võetud sisendist.
RahaFoorum
Kui laenud ei too piisavalt tulu see võib tähendada ainult seda, et intressid olid liiga madalad võrreldes riskidega, ehk laenud on antud liiga odavalt ära. Kui intressid nagu nii olid juba maksimaalsed, peab siis protaali omanikke motiveerima maksimaalse piiri tõstma.
romanvas
Arvestades, et mu kõige värskem portfell on 8 kuu jooksul ainult ülemistest gruppidest Eestis müünud 9% portfelli mahust laene ning tänaseks on kollaseid (19,72%) ja punaseid (0,5%) kokku ca 20%, siis tegelt päris karmid numbrid. Loodetavasti need kollased taastuvad, muidu lõpeb see aasta 10-20% kahjumiga ja selles valguses on muidugi keeruline.
danielsepp
Pole mõtet arvestusi keeruliseks ajada-saab lihtsamalt.Mina võrdlesin juuni ja juuli konto seisusid ja kasvuks oli 0,26%,ehk sama kursiga jätkates aasta tootlus 3%
Arvestades,et 30% investeeringutest on tagatud laenude all tootlusega 6-8 %,-jääb nentida,et tavaliste laenude tootlus on nulli lähedal.
Milles küsimus? Kui panna ritta info,mis avalikult ringleb (kasvab inkassole müüdud laenude osakaal,pidevalt on vähenenud sundmüügist tagastatav osa, inkassofirmadel on tagasisaadavate laenud kasvanud 85.-90%-ni,millele nad lisavad veel viivised ja bürookulud)
ja lisada OR järjes nõrgenev töö võlgnikega.Suhtlus nendega on programmeeritud ,kuid sisutu.Näiteks on hulgaliselt võlgnikke ,kes ilmutavad end laenu taotlusel ja raha saamisel, peale seda igasugune side katkeb .See aga ei sega OR nendega 4-5 korda“ kompromissi otsida.” Skooride määramine pole usutav.Varemast ajast ei mäleta juhused,kus skooriga 900-1000 kliendid jäävad lihtsalt kadunuks,muutuvad koos oma kontodega olematuks.
Minu arvates on OR huvitatud laenude müügist ja seepärast intressi tõstmine toob meile ainult kahju.
JEMaa
Mul on tootlus 0-5% vahel kõikumas, kuu lõikes pole veel negatiivset näidanud. Loodan lihtsalt, et portaali senine töökorraldus jätkub ka järgnevateks aastateks ja seda ei tehta laenajate riskiprofiili arvelt.

Edu.
avoxz
avoxz
Mul on tootlus 0-5% vahel kõikumas, kuu lõikes pole veel negatiivset näidanud. Loodan lihtsalt, et portaali senine töökorraldus jätkub ka järgnevateks aastateks ja seda ei tehta laenajate riskiprofiili arvelt.Edu.

Mul oli nüüd august esimene negatiivse tootlusega kuu. Isegi Xirr MK näitab -1,9%. Uusi laene ei ole välja andnud aasta algusest.
Barclay
Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in