Kas arvutada ise, et 70000/7=10000€ või lasen administraatoril arvutada/öelda, et 70000/7=10000€? Vastus on mõlemal juhul sama. Tööga/investeerimisega võiks/oleks hea tegeleda pikka plaani silmas pidades, no näiteks 1a/5a/10a. Kas mõni päev on parem ja mõni mitte nii parem ei muuda ju pikka plaani. Administraatorid on loonud automaadi statistika, et nad ei peaks sellega enam jooksvalt tegelema, vaid iga üks võib statistilisi numbreid jagada/korrutada/liita/lahutada. (1. Rahvaarv Eestis väheneb, seega laenuvõtjate hulk ajas väheneb. 2. Kui inimeste rahatarkus suureneb, siis laenajate hulk väheneb. 3. Kui mu vanemad oleksid pigem laenamise poole peal, sest rahatarkust Nõukogude ajal teab mis palju ei õpetatud, siis lapsed on pigem raha väljalaenamise poole peal ja tõnäosusteooria kohaselt löövad rahaliselt/rahatarkuseliselt ka mind, eks näis kas ikka löövad, tuleb vaid sammu pidada, muidu lähevad noored mööda, mis pole ka halb tulemus).
Jõudu.
kindlus
Jõudu.
Pikas perspektiivis võiks Omaraha lisaks maksimumile ka miinimum intressimäära paika panna, näiteks 20%, seda just kärsitumate investorite kaitseks, et vältida teatud perioodidel tekkivat nö intresside alampakkumist. (tegemist ikkagi kõrge riski ja tagatiseta laenudega, ja hetkel majandus buumib). Lisaks võiks olla tulevikus minimaalne panus 5 eur, see aitaks samuti laenuraha voogusid ühtlasemalt hajutada, sest eeldan et suur osa tegutseb min panusega.
timo
Miinimumintressi paneb paika turg mitte OR. Muidugi suur vaba raha hulk on intressid väga alla löönud ja eks see ole ka põhjus miks kalkuleerida oskavatel investoritel raha seisab. Mina alla 20% (neto) välja ei laena, sest arvuta nii või naa, aga alla selle ei tasu see tegevus siin ära.
Raika
Raika???
Miinimumintressi paneb paika turg mitte OR.
Mul endal on Eesti laenud 40-60%, keskmine ca 40% neto. Viimasel ajal pole olnud põhjust uusi laene välja anda :)
40% on hea, aga ma proovin hoida ka laenude kvaliteeti. Liigne ahnus pidurdab arengut :) Aga turg selles m6ttes, et kui keegi on n6us 5% laenama siis mis san teha saad?. Omaraha saab sealt oma nutsu niikuinii kàtte. Neil pole mingit huvi miinimumpiiri kehtestamiseks.
Raika
Raikamadalam intress kvaliteeti ei tõsta, kui laen sama
40% on hea, aga ma proovin hoida ka laenude kvaliteeti.
RaikaNeil just huvi oleks, kuna nad saavad % intressist
Omaraha saab sealt oma nutsu niikuinii kàtte. Neil pole mingit huvi miinimumpiiri kehtestamiseks.
Kvaliteedi all pidasin kõrgemat skoori silmas. Kõrgema skooriga 40-60% ei saa, kuid 20-25% saab küll. Kuigi harva viimasel ajal.
Raika
ainsus
Äkki oleks Omaraha'l võimalik leida lahendus sellele probleemile. Investor ei tea kunagi, kas väljaminevate laenude nappuses on süüdi seadistused või lihtsalt laenajate vähesus.
Kahjuks ei ole me suutnud välja mõelda head lahendust soovituslikele intressidele. Nende pidev reguleerimine viiks intressid langusse.
Halenaljakas on kuulda investoritelt juttu sellest, et kõrgemad intressid on Omarahale kasulikud. Otse loomulikult on, kuid kas invetorile ei ole? Või oleks alternatiiv intressid alla lüüa, teile 5% tootlust pakkuda ja ise pankrotti minna? Mõned on seda teinud ja hästi neil läinud ei ole.
Omaraha.ee
timoSelle peale on mõeldud, kuid ka siin pole head lahendust leitud. Kindlasti juhtub kaks asja: 1) intresse ei reguleeri siis enam turg vaid OR. See võibolla polekski kõige hullem. 2) suur hulk investoreid paneks intressiks 1% ja pääseks sisse meie miinimumiga. Kindlasti ei pääseks me postitustest a'la miks nii vähe, miks nii palju.
Pikas perspektiivis võiks Omaraha lisaks maksimumile ka miinimum intressimäära paika panna, näiteks 20%, seda just kärsitumate investorite kaitseks, et vältida teatud perioodidel tekkivat nö intresside alampakkumist.
Omaraha.ee
arneKahtlemata tekiks olukord kus suurema osa ajast läheksidki intressid miinimumiga välja. Samas just pikemas perioodis ma näen ohtu, et kuna iga kuu paljud panevad siia % oma palgast ja tulu reinvesteeritakse iga hinna eest tagasi, siis pakkumine suureneb, aga vähemalt Eesti turul on nõudlus piiratud, selle tagajärjel hakkab millalgi Omaraha pakkuma tagatiseta laene odavamalt kui teised hüpoteeklaene ja see pole eriti mõistlik tegevus vist. Miinimum võiks olla jah 900 grupi puhul vähemalt 25% neto. Need kelle jaoks see määr on liiga palju saaksid endiselt laenutaotluse ootele panna ja vajaliku raha sealt kokku korjata. Selline idee, kuigi täna veel selle teostamiseks otsest põhjust pole.