• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
vivaldi
Rõõm kuulda! Vaba raha hulk ongi liiga suureks kasvanud. Oleks loobujaid ainult rohkem.

Ja aina rõõmsamaks läheb. Ka mina liigutan oma portfelli Omarahast välja. Portaali toimimine, sh laenutaotlejate krediidiskooride kujunemine on pehmelt öeldes läbipaistmatu. “Häid” krediidiskoore omistatakse ilma mingeid dokumente või väljavõtteid nõudmata. Kui aga avaldada foorumis oma rahulolematust või küsida ebamugavaid küsimusi, saad portaali esindajalt vastuseid stiilis “kui ei meeldi, mine mujale”. Lähen.

Sina aga kühvelda oma raha valimatult krooniliste piiks-piiksutate taskusse ja löö käsi rõõmust kokku.
LehmanBrothers
LehmanBrothers
Mina toon oma vahendid Bondorast liilat madala tootlikkuse tõttu siia aga ka MoneyZen'i. Aga OR suhtumise ja suhtlemise osas olen Lehman..'iga päri.
Oosmo
Oosmo
Oosmo, kuidas see võimalik on? Kilkasid kunagi, et vähendad oma portfelli mahtu OR-s 25% Bondora kasuks, suhtelt 50:50 suhtele 25:75. Pea oma lubadusi meeles ja ära too siia mingit raha!
vivaldi
LehmanBrothers
Portaali toimimine, sh laenutaotlejate krediidiskooride kujunemine on pehmelt öeldes läbipaistmatu. “Häid” krediidiskoore omistatakse ilma mingeid dokumente või väljavõtteid nõudmata.
Mingeid fakte?

Oosmo
Mina toon oma vahendid Bondorast liilat madala tootlikkuse tõttu siia aga ka MoneyZen'i.
Ma teen praegu sedasama, kui vahepeal liigutasin OmaRahast ressursse välja, siis praegu enam mitte. Ma ei usu, et MoneyZen Omarahast kõrgemat tootlust pakub, aga see eest on ta (HETKESEISUGA) stabiilsem (vara hinnata kui aus olla).

vivaldi
Pea oma lubadusi meeles ja ära too siia mingit raha!
Olukorrad muutuvad ja hea investor muudab sellele vastavalt ka oma strateegiaid.
olavi
olavi

Peamine probleem on see, et laenajate krediidigruppidesse paigutamine on väga kallutatud.

Kui võtad portaali statistika ja filtreerid erinevate krediidigruppide järgi, näed, kui paigast ära need numbrid on:

Skoorigrupp Laenumaht (€)
901-1000: 3,4 milj
801-900: 2,7 milj
701-800: 0,6 milj
601-700: 0,3 milj

Mida see siis tähendab? Et inimesed, kes Omarahast laenu taotlevad ongi keskmisest parema krediidivõimekusega? Yeah right. Hea krediidivõimekusega inimesed laenavad kodupangast tunduvalt madalama intressiga. Tõenäolisem on see, et valdav osa kliente paigutatakse ülemistesse gruppidesse lihtsalt selleks, et need laenud tunduksid investoritele atraktiivsemad ja neil tekiks illusioon, et nende raha on peamiselt madalama riskiga laenudes. Reaalsus on see, et üle 801 skoori saamiseks ei pea saatma isegi kontoväljavõtet. Ja nii need numbrid tekivadki.

Olen ka varem selle teema tõstatanud ja OR seisukoht oli loomulikult, et kõik on fine, see hindamine on OR-i meeskonna “pädevuses” ja pole mõtet siin vigiseda, vaid kui ei sobi, võib mujal õnne proovida.
LehmanBrothers
LehmanBrothers
Kui võtad portaali statistika ja filtreerid erinevate krediidigruppide järgi, näed, kui paigast ära need numbrid on:

Sorry, aga see nüüd küll ei näita, et krediidigruppi paigutamine on kallutatud.
Näiteks madalama krediidigrupi laenajad saavad laene kindlasti väiksemas summas.
Toon võrdluseks Bondora näitajad:
1000 - 22 milj
900 - 1.8 milj
800 - 1.8 milj
700 - 1.2 milj
600 - 1.3 milj
500 - 90 tuh
Kas nemad samamoodi kallutavad oma reitinguid? Isegi kui tuua välja ainult Eesti numbrid, siis üldpilt jääb kindlasti samaks.

LehmanBrothers
Tõenäolisem on see, et valdav osa kliente paigutatakse ülemistesse gruppidesse lihtsalt selleks, et need laenud tunduksid investoritele atraktiivsemad ja neil tekiks illusioon, et nende raha on peamiselt madalama riskiga laenudes.
Kui aus olla, siis mul suht savi, mis krediidigrupis need laenajad on. Tootlus on korralik. Käive on korralik. 10% pankrotistunud laene on tagatiseta tarbimislaenu puhul täiesti normaalne mu arvates. Ma lihtsalt ei saa aru, mida sa ootad? Et laenad oma raha välja 40% intressiga ja kõik maksavad nagu 5 kopikat?
Pankrotistunud laenude osakaal:
901-1000 4.2%
801-900 8.3%
701-800 16.4%
601-700 15.3%
Ainuke grupp, mille puhul võiks väita, et krediidihinnang on valesti tehtud, on 701-800?
LehmanBrothers
Reaalsus on see, et üle 801 skoori saamiseks ei pea saatma isegi kontoväljavõtet.
Kas see on fakt?
Isegi kui see on tõsi, siis ma ei näe endiselt probleemi. Halbade laenude osakaal on taas langusele pööranud ja jääb kenasti alla 10%.

Küsida võiks, kas portaali poolt kuvatav statistika on tõene? Praegu ei saa me kuidagi hinnata seda, kas see on täpne või mitte. Pole mõtet kuskilt kohvipaksu pealt öelda, et vot mul on tunne, et nad valetavad. See arvamus ei ole midagi väärt ilma faktideta. Senikaua peab igaüks ise oma portfelli hindama ning analüüsima ja juhul, kui tema tulemused ei vasta ootustele, siis kas ta on teinud investeerimises vigasid või ei anna portaal tõeset infot laenumassiivi kohta.
Sellel teemal saab diskuteerida. Siis peab võrdlema ootusi ning tulemusi. Ma võin oma portfelli kohta analüüsi teha ehk detsembri lõpuks. Hea meelega postitan siia ja siis saab arutleda, kas pilt on hea või mitte.
olavi
vivaldi
Jahh, mäletad õieti!
Paraku on ka see tõsiasi, et bondora reaaltootlus on ca 3 korda madalam OR omast -teenustasud kasvanud ja võlgnevused kiirelt kasvamas, tagatisfond puudub ja võlgnevusi müüa (ka kahjumiga) pole võimalik, portaali veebilahendus kehvake ja pidevas muutumises (mis omakorda toob kaasa vigu, mida kanegelaslikult jälle remonditakse, mille tulemusena pole enam kindlat veendumumust, et arveldus üldse õige on?), tootluse arvutused näitavad mingit ulmet, kiire välisturgudele liikumine koos sellest tingitud “lastehaigustega (mille ivestor peab kinni maksma) jms. Ja langemas veelgi - viimane pool aastat lausa negatiivne.
Võib ka olla, et eksisin OR võlgnevuste sundmüügi sisseviimise käsitlemisel. Igatahes olen praeguseks portfelli praktiliselt kõik võlgnevused tagastisfondile müünud. PS Samas ega OR ka mingi kullatükk pole - just oma suhtlemsie ja suhtumise osas. Paraku teeb ”raha (loe tootlus) õigust".
Seega viin investeeringute suhte portaalide vahel proportsionaalseks tootlusega st vähendan oluliset Bondora osa muudesse portaalidesse. MoneyZen kohta veel ei oska suurt midagi öelda muud, kui uskuda hakldajate väidet kvaliteetsema portfelli (ja selle tõttu madalamate intresside osas), aga küllap ka see tootlus varsti selgub. Siis jagan riskid kolme portaali vahel. Pluss kinnisvara crowdfinancing kaks portaali.
Oosmo
Oosmo
Igati Oosmoga päri, kui tootlus langeb siis muudad osakaalu väiksemaks ja vastupidi.
Kõik muu on: “..koer haugub aga karavan liigub edasi..” :))
ipc
LehmanBrothers
Reaalsus on see, et üle 801 skoori saamiseks ei pea saatma isegi kontoväljavõtet.
Mina näiteks saan endale skooriks 760 ja ilma kontväljavõtet saatmata laenu ikka ei saa - limiiti pole. Kui Sul õnnestub, võiksid kinnituseks mingi mikroskoopilise protsendiga laenutaotluse üles riputada?
dubow
olavi
Olukorrad muutuvad ja hea investor muudab sellele vastavalt ka oma strateegiaid.
ipc
Igati Oosmoga päri, kui tootlus langeb siis muudad osakaalu väiksemaks ja vastupidi.

Jah, kahjuks te ei mäleta tausta. Asi polnud üldse tootluses (tootluse kohta ütles Oosmo juba siis, et kuigi OR tootlus on suurem, kui IP-s …..). Asi oli selles, et inimesele ei meeldinud sundmüügi kehtestamine ja kurat teab, mis kõik veel (neid asju oli mustmiljon). Ja siis millegipärast arvatakse, et oma osaluse vähendamisega ähvardamisega saab äkki OR survestada või midagi muud taolist. Milleks iga asja peale kireda, et sa vähendad oma osalust või loobud üldse investeerimisest. Kui sa oled mees siis sa teed selle ära ja ei kaaguta kogu maailmale. Kui sa kaagutad ühte aga tegelikkuses isegi ei plaani midagi teha või teed risti vastupidi, siis mis sa oled? Mina nimetan selliseid inimesi klounideks.
vivaldi
Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in