maus
Mitte oluliselt. Viimastel kuudel katab laekuv intress vaevu-vaevu punastest laenudest tekkiva kahjumi, s.h arvesse on võetud ka tulumaks ja hüvitis tagatisfondist.
Sama siin.
Jaanuaris-veeburaris investeerisin siia 800 eurot. Praegu näitab statistika, et on 87 kehtivat lepingut, välja laenatud kokku 1010 eurot. laenujääk 841 eurot.
Laekunud põhiosa 168,56
Kokku laekunud 218,56
Kollases on 16 lepingut kogusummas 181,07 eurot
Ja nüüd tuleb kõige hullem: punases on 12 lepingut kogusummas 158,78 eurot. Neist 11 puhul ei ole põhiosa tagasimakseid toimunud kordagi. See näitab minu tagasihoidliku arvamise kohaselt väga suurt puudujääki portaali tehtavas taustakontrollis. Müünud veel ühtegi laenu ei ole, kuid sellise tempo jätkumisel ei ole aasta lõpuks teenitud mitte “kuni 40% kasumit” vaid “vähemalt 40% kahjumit”. Samas ei tundu ratsionaalne ka kabuhirmus siit põgenemine, sest hullemaks enam olukord ju minna ei saa? :).
Ja ma ei saa ka aru, mida ma siin valesti olen teinud (v.a. et siia investeerisin), igasse laenu olen investeerinud kas 10 või 20 eurot. Enamus punastest on muidu skoorigrupist 750.
Barclay
Laekunud põhiosa 168,56
Kokku laekunud 218,56
Kollases on 16 lepingut kogusummas 181,07 eurot
Ja nüüd tuleb kõige hullem: punases on 12 lepingut kogusummas 158,78 eurot. Neist 11 puhul ei ole põhiosa tagasimakseid toimunud kordagi. See näitab minu tagasihoidliku arvamise kohaselt väga suurt puudujääki portaali tehtavas taustakontrollis. Müünud veel ühtegi laenu ei ole, kuid sellise tempo jätkumisel ei ole aasta lõpuks teenitud mitte “kuni 40% kasumit” vaid “vähemalt 40% kahjumit”. Samas ei tundu ratsionaalne ka kabuhirmus siit põgenemine, sest hullemaks enam olukord ju minna ei saa? :).
Ja ma ei saa ka aru, mida ma siin valesti olen teinud (v.a. et siia investeerisin), igasse laenu olen investeerinud kas 10 või 20 eurot. Enamus punastest on muidu skoorigrupist 750.
Barclay
Enamus punastest on muidu skoorigrupist 750.
Teie seis pole tõepoolest kiita, kuid midagi katastroofilist siiski ka ei ole. Olete ebaproportsionaalselt palju sattunud 700+ gruppi. Investeeringute keskmine skoor on 813, mida on vähe. 900+ gruppi olete sattunud vaid 8 / 88 korda ehk 9%.
Ärge ajage taga 600+ ja 700+ kõrgemaid intresse, tehke seadistused ümber nii, et satuksite tihedamini kahte kõrgemasse gruppi. Võtke postkasti kaudu ühendust, anname nõu.
Omaraha.ee
BarclayOled ilmselt tõesti kuidagi kehvasti oma lepinguid valinud.
Praegu näitab statistika, et on 87 kehtivat lepingut
Ja nüüd tuleb kõige hullem: punases on 12 lepingut kogusummas 158,78 eurot.
Neist 11 puhul ei ole põhiosa tagasimakseid toimunud kordagi.
Mul on 393 lepingut.
Punases 18.
Null makset 8 lepingut.
Punaste laenude trend on siiski murettekitav. Aasta algusest on portaali keskmine punaste laenude tase tõusnud 66% (dtes, 2013 oli 4,4%, hetkel 7,3%)kogu portfell ja lausa 97% (dets. 2013 oli 3,6%, hetkel 7,1%) viimase 12 kuu portfell. Oma portfelis hakkas tõus pihta juba oktoobrist 2013, seega ei saa see olla mingi konkreetse seadistuse probleem vaid ilmselt mingid muudatused laenajate skoorimises on hakkanud mõju avaldama. Samuti ei tohiks olla tegemist statistilise veaga, sest lepinguid oma portfellis 500+.
Klottorp
Klottorp
Punaste laenude trend on siiski murettekitav. Aasta algusest on portaali keskmine punaste laenude tase tõusnud 66% (dtes, 2013 oli 4,4%, hetkel 7,3%)kogu portfell ja lausa 97% (dets. 2013 oli 3,6%, hetkel 7,1%) viimase 12 kuu portfell. Oma portfelis hakkas tõus pihta juba oktoobrist 2013, seega ei saa see olla mingi konkreetse seadistuse probleem vaid ilmselt mingid muudatused laenajate skoorimises on hakkanud mõju avaldama. Samuti ei tohiks olla tegemist statistilise veaga, sest lepinguid oma portfellis 500+.
Üks, mis viimase 12 kuu halbade laenud osakaalu on kindlasti mõjutanud, on uute laenude mahu vähenemine, halvad laenud tekivad viitega ja kui välja laenamise tempo alaneb, siis on sel numbril suurem mõju. Samas uusi halbu laenu ei tule paari päeva pärast enam kunagi siin juurde? (1. juulist rakenduv punaste sundmüük). Siis hakkab halbade laenude osakaal kiirelt langema statistikas.
Kusjuures 901-1000 grupi halbade laenude osakaal on isegi langenud, tõusnud on just madalamate gruppide halbade laenude arv.
Kas omaraha hakkab siis pakkuma eraldi statistikat tagatisfondile müüdud laenude ning nende tootluse kohta?
Nime järgi ei pea ju saama valida, kuid keele järgi küll võiks. Eriti palju on venekeelseid selliste hulgas, kes ei tee ühtegi makset.
Picea
Eriti naiivne on arvata et selline filter annab midagi või et emakeel määrab maksukäitumist. Ärge ajage jama, palun.
Endal 31 punast. Nendest vene nimedega 5(yhel on seadistatud eesti keel). Soome nimedega on kaks.
mutabor
Endal 31 punast. Nendest vene nimedega 5(yhel on seadistatud eesti keel). Soome nimedega on kaks.
Nagu portfelli kuu kokkuvõtet tehes selgub, ei kata juba teist kuud järjest intress punastest laenudest tekkivat kahjumit (arvesse võetud ka tulumaks ja hüvitis tagatisfondist). Samuti väheneb üsna jõudsalt ka portaali tagatisfondi hüvitise %, mis tänaseks langenud juba 26,25-le. Samal ajal tundub olukord maailma majanduses, sh Eestis, olevat tavapärane. Ka konkureerivas portaalis ei ole halbade laenude kasvu märgata.
Kas Omarahas toimuvale on mingi konkreetne selgitus?
Ise OR-s investeerinud pea selle loomisest alates, hetkel üle 1000 lepingu, rõhk kahel esimesel skoorigrupil. Seega peaks portfell olema piisavalt hästi hajutatud ja positsioneeritud ning ainult ebaõnne siin ilmselt süüdistada ei saa.
maus
Kas Omarahas toimuvale on mingi konkreetne selgitus?
Ise OR-s investeerinud pea selle loomisest alates, hetkel üle 1000 lepingu, rõhk kahel esimesel skoorigrupil. Seega peaks portfell olema piisavalt hästi hajutatud ja positsioneeritud ning ainult ebaõnne siin ilmselt süüdistada ei saa.
Väike ülevaade enda poolt ka.
Investeerisin siia eelmise aasta juunist septembrini, mõne lepingu olen sõlminud ka hiljem.
Valdav enamus väljastatud laenusummast kuulub kahte paremassa skoorigruppi, mõni üksik 701-800 grupi laen on mul ka. Portfelli hetkeseis näitab, et koguinvesteeringutest on punaste jääk 6,4% ja kollaste 7,5%.
901-1000 grupis on kokku 168 lepingut. Punases on 3,9% ja kollases 6,4%.
801-900 grupis on kokku 79 lepingut. Punases on 12,1% ja kollases 10,5%
Neid, kes pole mitte midagi tagasi maksnud on vähe - kõigest 2 lepingut ja kokku 0,4% portfellist. Ühe, kahe või kolme tagasimakse järel jänni jäänuid on see eest kamaluga.
Peale saadud intressidelt maksude maksmist, punaste laenude hindamist 26% peale ja kollaste 60% peale saan hetkel tootluseks 10,5% (see on siis neto). Aga kui kollased samas tempos punasteks muutuvad kui seni siis paistab hea stsenaariumina, kui jään omadega nulli ja saanud riigi hüvanguks veidi maksutulu genereerida. Punastes ei kipu hetkel väga miskit tagasi tulema. Eks aeg näitab.
Neil ettevaatlikel, kes ainult kõige paremasse skoorigruppi on mõistnud investeerida on pilt kindlasti oluliselt parem.
procyonlotor
Investeerisin siia eelmise aasta juunist septembrini, mõne lepingu olen sõlminud ka hiljem.
Valdav enamus väljastatud laenusummast kuulub kahte paremassa skoorigruppi, mõni üksik 701-800 grupi laen on mul ka. Portfelli hetkeseis näitab, et koguinvesteeringutest on punaste jääk 6,4% ja kollaste 7,5%.
901-1000 grupis on kokku 168 lepingut. Punases on 3,9% ja kollases 6,4%.
801-900 grupis on kokku 79 lepingut. Punases on 12,1% ja kollases 10,5%
Neid, kes pole mitte midagi tagasi maksnud on vähe - kõigest 2 lepingut ja kokku 0,4% portfellist. Ühe, kahe või kolme tagasimakse järel jänni jäänuid on see eest kamaluga.
Peale saadud intressidelt maksude maksmist, punaste laenude hindamist 26% peale ja kollaste 60% peale saan hetkel tootluseks 10,5% (see on siis neto). Aga kui kollased samas tempos punasteks muutuvad kui seni siis paistab hea stsenaariumina, kui jään omadega nulli ja saanud riigi hüvanguks veidi maksutulu genereerida. Punastes ei kipu hetkel väga miskit tagasi tulema. Eks aeg näitab.
Neil ettevaatlikel, kes ainult kõige paremasse skoorigruppi on mõistnud investeerida on pilt kindlasti oluliselt parem.