Ma ei ole juriidika valdkonnas küll kodus, kuid arvan, et nii lihtne see pole. Selleks tuleb välja selgitada inimese tahtlus. Kui ta ise väidab, et oli plaanis maksta, kuid välja tuli nii nagu ikka, siis ei ole ilmselt midagi teha. Teine lugu vast korduvate juhtumitega.
veigo18
Tegelen alates k.a. märtsist ja hetkel on kollaseid-punaseid summasid igatahes rohkem kui teenitud intresse (7-8% lepingutest). Kusjuures enamikuga punastest pole memodes nähtava info põhjal portaalil õnnestunud kontakti saada. Suht kurb pilt minu arust, kusjuures portaali tegevus piirdub helistamiskatsete ning sõnumitega. Igatahes see ei näi võlglasi heidutavat. Seejuures punaste skoorid on 750-st 900-ni, nii et eelkontroll ei ole nende krediidikõlbmatust suutnud tuvastada.
mikado
järelikult ei tasu odavalt laenu välja anda. Hetkel pole minu portfelli väärtus küll suur kuid ma ei anna laenu alla 45% välja. Sealt tulebki see et kui mingi hetk ka laenaja ei maksa siis lõppkokkuvõttes kadu ei ole suur kuna tulu on suhteliselt suur. Kui nüüd juhtub et see kuu minu raha selle protsendiga välja ei lähe siis ootan jõulud ka ära ja kui siis ka midagi ei muutu panen isepankurisse kuna seal on idee teine. Isepankurile maksab kasumit laenaja lepingutasu näol. Seega kui siin laenata välja 40% raha siis endale saad mingi 32%. Kui Isepankuris anda 30% välja siis seda ka saad. Pigem tuleks hinnata krediidi riske ja ei ole mõtet anda väga madala intressiga laenu. Hetkel minu portfellis ei ole ühtegi kollast ega ka punast laenu.
margsu
margsu
järelikult ei tasu odavalt laenu välja anda. Hetkel pole minu portfelli väärtus küll suur kuid ma ei anna laenu alla 45% välja. Sealt tulebki see et kui mingi hetk ka laenaja ei maksa siis lõppkokkuvõttes kadu ei ole suur kuna tulu on suhteliselt suur. Kui nüüd juhtub et see kuu minu raha selle protsendiga välja ei lähe siis ootan jõulud ka ära ja kui siis ka midagi ei muutu panen isepankurisse kuna seal on idee teine. Isepankurile maksab kasumit laenaja lepingutasu näol. Seega kui siin laenata välja 40% raha siis endale saad mingi 32%. Kui Isepankuris anda 30% välja siis seda ka saad. Pigem tuleks hinnata krediidi riske ja ei ole mõtet anda väga madala intressiga laenu. Hetkel minu portfellis ei ole ühtegi kollast ega ka punast laenu.
Kuidas tagab suurem intress kindla tagasimakse?
“mingi hetk ka laenaja ei maksa siis lõppkokkuvõttes kadu ei ole suur kuna tulu on suhteliselt suur” - mis loogika siin on? Kui inimene ikka ei maksa midagi tagasi siis pole ju mingit tulu ka :)
margsu
Toetusin ka kevadel alustades sarnasele loogikale. Mul on tekkinud suhteliselt hästi diversifitseeritud portfell ning tuleb tõdeda, et kõrgem laenuprotsent ei ole minu puhul kokkuvõttes tulusamat portfelli taganud, nagu oleksin oodanud.
Miks see nii on, ma ei tea. Üks hüpotees on see, et oma hiiglama kõrgele seatud intressiprotsendiga pääsed sa pigem sisse laenudesse, mille puhul laenaja on rohkem meeleheitel ning olude sunnil või mõtlematusest valmis alla kirjutama kõrgema krediidikulukusega laenulepingule ja/või vajab suuremat laenusummat, kui oleks portaali keskmine. See omakorda tingib suurema hulga hapude laenude tekkimise portfelli võrreldes portaali keskmisega antud krediidiskoori vahemike lõikes.
Mida väiksem on sinu investeeringute nõutav intressiprotsent, seda vähem on sinu portfell kirjeldatud laenajate suunas kaldu ning seda rohkem läheneb sinu halbade laenude osakaal portaali keskmisele. Aga see ainult hüpotees.. Võibolla on mul lihtsalt pisut halba õnne olnud.
mikado
Tegelen alates k.a. märtsist ja hetkel on kollaseid-punaseid summasid igatahes rohkem kui teenitud intresse (7-8% lepingutest). Kusjuures enamikuga punastest pole memodes nähtava info põhjal portaalil õnnestunud kontakti saada. Suht kurb pilt minu arust, kusjuures portaali tegevus piirdub helistamiskatsete ning sõnumitega. Igatahes see ei näi võlglasi heidutavat. Seejuures punaste skoorid on 750-st 900-ni, nii et eelkontroll ei ole nende krediidikõlbmatust suutnud tuvastada.
Kuidas muidu lepingute arv, kui tohib kysida? Ja keskmine investeering lepingusse.
Yldjoontes tahaks rohkem investorite kogemustest lugeda.
Eriti punaste laenude puhul.
Hetkel võin öelda tõesti et portfellis 9 suht kopsakat laenu ja esimesed 5 mis sai antud septembris tulevad hetkel ilusti tagasi. Üks laen maksti ennetähtaegselt 100% tagasi. skoorid mul valdavalt 600 - 700. vaid üks on üle 800. Aga võibolla on mul ka kõvasti hetkel õnne olnud. Kõrgema protsendi loogika on see et annad kõrge protsendiga laenu välja kuid näiteks poole tagasimakse pealt ei jõua inimene maksta. Siis oled põhimõtteliselt terve laenu summa kätte saanud ja kui teed tagatisfondi müügi siis oled ikkagi päeva lõpuks kasumit saanud. Ühesõnaga olen ootusärev ja vaatan mis saab minu portfelliga. Üks asi mi OR portaali IP portaalist eristab on see et viimases kohas on näha ka laenaja sissetulek ja kohustused. Selle kaudu on võimalik endal ka adekvaatsemalt hinnata mis seisus laenaja on ja mis protsendiga talle laenu anda. Krediidi skoor võib siin hea olla kuid sissetulek võib olla inimesel pisike või lünklik.
margsu
margsu
järelikult ei tasu odavalt laenu välja anda. Hetkel pole minu portfelli väärtus küll suur kuid ma ei anna laenu alla 45% välja.
Ma ei kujuta ette, kuidas sul läheb laen 45%, mul ootavad 30% laenudpakkumised ja ei lähe ära.
Arvan ka, et kui on väiksem %, siis on kindlam, et inimene maksab ära. Suure % ilmselt ei kavatsetagi tagasi maksta vöi ei anta endale aru, mida see tahendab.
eviat
järelikult ei tasu odavalt laenu välja anda. Hetkel pole minu portfelli väärtus küll suur kuid ma ei anna laenu alla 45% välja.
Ma ei kujuta ette, kuidas sul läheb laen 45%, mul ootavad 30% laenudpakkumised ja ei lähe ära.
Arvan ka, et kui on väiksem %, siis on kindlam, et inimene maksab ära. Suure % ilmselt ei kavatsetagi tagasi maksta vöi ei anta endale aru, mida see tahendab.
eviat
margsuIlmselt sealt see vahe tuleb.
skoorid mul valdavalt 600 - 700. vaid üks on üle 800.
Suurema % välja laenates sattud ka suuremate ja pikemate laenulepingute otsa, mida ongi raskem tagasi maksta.
Ise tegutsenud siin jaanuarist, kollases 7% portfellist ja punases 5%.
Esimesel neljal kuul ei olnud ka mul ühtegi punast laenu:)
Selles suhtes olen ma kannatlik. Ma ei pea raha kohe päevaga välja andma. las olla natuke ja mingi hetk tuleb ikka inimene kes seda raha vajab ja mujalt ta järelikult parema protsendiga ei saa. Pigem jah tuleks karta suurte summade laenajaid kuid siin portaalis õnneks summad pisikesed ja pole karta et keegi end väga lõhki laenaks, Samas vaatasin ka oma laene ning enamus inimesi on laenanud kuni 1000 euri kokku sellise protsendiga. Pigem tegu inimestega kellel kuu lõpus jääb raha puudu mingist asjast ja siis ollaksegi nõus suuremat intressi maksma. Laen siiski soodsam ju kui mingi laenukontori oma. IP portaalis võimalik 10 000 võtta näiteks ja seal on küll asi kahtlane kui palk inimesel ainult 1000 tuuri. mina hakkan oma raha välja minekus siis muretsema kui raha seisnud juba kuu. Siis on vaja asja üle vaadata. Samas ma ei tea kuidas siin portaalis kuid IP portaalis siis laenus osakute protsendid seinast seina. Lõpp intressi protsent on oluline laenajale mitte ühe osaku intress.
margsu