Oosmo
Inveteerin (ja jaotan riske) erinevate ühisrahastuste vahel. OR on konkurentsitult kõige tootvam. Ja jääks selleks ka siis, kui tagatise määrad kahaneksid märgatavalt. Ning ka see ei vii OR pankrotti. Seega ei näe paanikaks mingit põhjust.
OosmoPaanika või mitte, aga toon Sulle mõne põhjuse:
Inveteerin (ja jaotan riske) erinevate ühisrahastuste vahel. OR on konkurentsitult kõige tootvam. Ja jääks selleks ka siis, kui tagatise määrad kahaneksid märgatavalt. Ning ka see ei vii OR pankrotti. Seega ei näe paanikaks mingit põhjust.
Numbrite järgi on Omarahas selgesti midagi viltu ja see on see, et tagatisfondi rahad on peagi otsas. Selle kuu alguses, kui vaatasin tagatisfondi ja kollaste laenude numbreid, siis ennustasin, et tagatisfondi rahad lõpevad poolteise aastaga, kui midagi ette ei võeta. Nüüd see ennustus on murelikum - rahad võivad lõppeda enne selle aasta lõppu. Õnneks (kahjuks) numbrid ei valeta.
Toon välja ka numbrid, mis seda näitavad. Kõigepealt tagatisfondinumbrid: 1.1.2017 tagatisfondis oli 184662 €, 1.2.2017 tagatisfondis oli 170209€, vahe eelmise kuuga on -14453€. 1.3.2017 tagatisfondis oli 173082€, vahe eelmise kuuga 2873€ . Siin oli tagatisfondi viimane kasvukoht. 1.4.2017 tagatisfondis oli 164582€, vahe eelmise kuuga on -8500€. 1.5.2017 tagatisfondis oli 152473€, vahe eelmise kuuga on -12109€. Täna, 30.5 2017 on tagatisfondis 124 651 €, vahe eelmise kuuga -27822€. Tänaseks on tagatisfondist aasta algusest sulanud 60000€ ehk kolmas osa, mis oli. Kollaste laenude kasv aasta algusest jaanuari kuust alates 1147471€, 245476€, 1393930€, 1492505€,1590296€ näitavad, miks tagatisfond on sulanud. Kollaste laenude kasv on nii eesti kui ka slovakkia laenudes, vahet pole. Halbade laenude osakaal rivi ei näita õigesti, sest ei võta arvesse kollaseid laene, sest kollases sisalduvad ka halvad laenud. Neist kahjuks ei ole võimalik välja tuua, mis lähevad hapuks, mistõttu on jäetud sealt välja.
Miks olen nii dramaatiline? Tagatisfondi sulamist võib võrrelda sirgel tasandil liikuva “metallkuuliga”, mida peab tasakaalus hoidma, et see maha ei veereks. Nüüd see “metallkuul” on veerema hakanud järjest suurema kiirusega. Ja, kui seda tasandit (Omaraha platvorm) tasakaalu ei vii, siis see “metallkuul” veereb põrandale ehk tagatisfondi rahad saavad varsti otsa. Mis siis saab? Siis ei maksta enam tagatisfondist 80/60% raha hapudest laenudest tagasi, sest raha ei ole. Saab maksta mingi aeg ainult 30% tagasi, mida inkassod suudavad maksta. Kui inkassodel rahad otsa saavad, ei saa enam sedagi tagasi. Seega mina lõpetan täna laenude väljastamise, kui midagi paremaks ei muutu.
Lisan omalt poolt võimaliku olukorra parandamis ettepaneku: Enam Ei piisa, et maksame vähem hapusid laenusid tagatisfondist kinni. See “rong” on juba läinud. Ainuke asi, mis aitab tagatisfondi kasvatada on lisada sinna raha. Raha võib lisada mitmel moel. Üks võimalus on võtta senise 3% eest 5% laenu summast. Kas võtta 2% lisa laenaja taskust või 1% laenaja taskust ja 1% investori taskust. See on väike summa võrreldes, sellega, mis on oodata tulevikus. Head investeerimist kõigile, aga ise jään ootam olukorra paranemist. Omaraha oli hea koht investeerimiseks.
soodnelaenMul tekkis üks mõte.
Omaraha kuvab tagatisfondi suurust ühe numbrina, aga kuna Slovakkia ja Eesti fondid on eraldi, siis me tegelikult ei tea, kas mõlemad potid vähenevad või väheneb ainult üks.
See, kui väheneb ainult üks, muudaks olukorda märkimisväärselt.
Selgelt on hetkel tagatisfondi sulamist mõjutanud ju lätlaste petuskeem, mille tõttu raha korstnasse lendas? Enamik minu läti laene on nüüdseks ära realiseerunud, võiks oodata ka tagatisfondi stabiliseerumist?
kristisaare
soodnelaen
Seega mina lõpetan täna laenude väljastamise, kui midagi paremaks ei muutu.
Tore on. Su hala hakkaski ära tüütama. Ja vaata, et sa oma sõna pead!
vivaldiOle, mureta. Lõpetasin inveteerimise eile. Nii, et minu osa jagub nüüd ka Sinule.
Ei taha siin kellelegi paha meelt tekitada. Kõige vähem Omarahale, sest see platvorm meeldib minule. Mina, aga olen numbrite inimene ja näen asju nagu need on. Kahjuks ei ole seletatud, millest on tekkinud kollaste laenude kasvamine ja kuidas need saadakse vähenema. Minu nägemuse järgi kollaste ja siniste laenud tulevad jõudsalt kasvama. Sellisel moel investeerimine ei ole jätkusuutlik, kuigi tootluse numbrid näitavadki hetkel häid numbreid.
Selleks, et investeerimine oleks jätkusuutlik, peab tagatisfond saama suurenema. See küll ei pidurda kollaste laenude kasvamist, aga see aitaks punaste laenude tagasi maksmist. Kõige parem viis olukorra lahendamiseks oleks saada kollaseid laene vähenema. Siin mina ei oska aidata. Aga olukord paraneks, kui saame tagatisfondi raha juurde. Üks lihtne võimalus on, et Omaraha vähendab oma vahendustasu 3% võrra laenust ja suunaks selle tagatisfondi. Aga mina ei ole kindel, kas selline asi Omarahale sobib?
Tahan lihtsalt aidata. Võin lõpetada ka foorumis kirjutamise, kui see enamusele ei meeldi.
vivaldi
soodnelaen on toonud välja mõistlikke murekohti ja pakkunud ka omalt poolt võimalikke lahendusi. kus siin on hala? milleks tatti pritsida, kodanik vivaldi? ma saan aru, et sa kuulud siinse foorumi “always look at the bright side of life (and not the real numbers)” löögirusikasse, näis, milliseks kujunevad meeleolud, kui tagatisfond nulli jõuab.
soodnelaenSoodnelaen. Kas Sul on ka kogu 2016 aasta tagatisfondi dünaamika?
kristisaare
Selgelt on hetkel tagatisfondi sulamist mõjutanud ju lätlaste petuskeem, mille tõttu raha korstnasse lendas? Enamik minu läti laene on nüüdseks ära realiseerunud, võiks oodata ka tagatisfondi stabiliseerumist?
See pole ilmselt põhjus. Läti laenude postituses vastas Omaraha järgnevalt:
“Tere.
Lätlaste teema on meile ammu teada ja tänaseks lahendatud. Listi sattus 13 persooni, kellest mõni sai limiidiks 5'000 €. Arusaadavalt ei saa me petuskeemi avalikult lahti seletada, kuid kõik need nõuded, mida eelkirjutajad mainivad, näiteks Eesti isikukood, telefoni valideerimine jm, olid korras.
Olulist mõju tagatisfondile need summad ei avalda. See, et tagatisfond peale müügimahu kiiret kasvu esmalt tõuseb ja siis nö mõistlikule tasemele tagasi langeb, on normaalne nähtus. Müügi tõus algas oktoobri keskpaigas. Kui arvestada tänasest tagasi 130 päeva (üks kuu pluss sada päeva), siis müüme hetkel detsembri viimaste päevade lepinguid, mis täjendab, et tõusu algusest on möödas 2,5 kuud.
Omaraha.ee”
VincentVegaEi ole. Tagatisfondi alustasin regulaarselt jälgima eelmise aasta oktoobrist. Eelmise aata lõpus tagatisfond kasvas regulaarselt iga kuu. Detsembris oli tagatisfond saavutanud oma maksimaalse koguse oma ajaloo jooksul, mis oli üle 186000€. Esimene langus algas selle aasta jaanuarist.