• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
 Zlato, účty, fondy, relax…kam investujú Slováci?
14.09.2016

Zlato, účty, fondy, relax…kam investujú Slováci?

Rozmýšľate nad investovaním alebo by vás len zaujímalo, do čoho investujú Slováci najviac? Pripravili sme si pre vás krátky prehľad.

Súčasný trend je taký, že Slováci investujú čoraz viac. Sme dokonca odvážnejší ako naši bratia Česi. Opatrnosť a nedôverčivosť sme zatvorili do truhlice s krojmi a pevnými linkami a čoraz viac sa snažíme moderne si zabezpečiť budúcnosť.

Čo najviac zaujíma Slovákov s voľnými peňažnými prostriedkami, ktoré chcú rozumne zhodnotiť?

 

Reality a nehnuteľnosti

Podľa prieskumu jednej z našich najprosperujúcejších bánk až 43 % slovenských milionárov vníma investíciu do realít ako jednu z najvýhodnejších a zároveň aj najbezpečnejších. Nemusíte byť ani milionár, aby ste si takúto investíciu mohli dovoliť.

V súčasnej dobe sa naozaj opláca vytvoriť si akýsi pasívny príjem z nehnuteľnosti. To znamená, že na hypotéku kúpite byt a následne ho prenajmete. Pri momentálnej situácii na trhu a počte študentov vysokých škôl by ste nemali mať problém byt prenajať. Každý mesiac tak získate nielen sumu na zaplatenie hypotéky, ale ešte vám aj niečo zostane. A neskôr sa do bytu môžete nasťahovať sami.

 

Terminované vklady a sporiace účty

Prostredníctvom tejto formy investovania sa asi milionárom nestanete, ale je to bezpečné a predsa len stále výnosné. I keď menej. Založíte si terminovaný vklad v banke alebo aj klasický sporiaci účet, každý mesiac si tam uložíte menšiu sumu peňazí a vďaka úrokom sa vám budú peniaze postupne samy navyšovať. Je to jednoduché a nemusíte sa kvôli ničomu stresovať. Banka je tradičná inštitúcia, v ktorej sú vaše peniaze v bezpečí. I keď v nej až tak nezarobíte.

 

Podielové (a iné) fondy

Podielové fondy síce dokážu byť výnosnejšie ako terminované vklady, ale nemôžete si tým byť na 100 % istí. Nikdy dopredu presne neviete, aký bude skutočný výnos. A tak sa môže stať, že nielen zbohatnete, ale môžete aj zaplakať. Je na vás, či si trúfate a radi riskujete.

Nie sú však fondy ako fondy. Rozlišujeme 4 základné druhy fondov, o ktorých si môžete prečítať v našom staršom článku.

 

Zlato je symbolom bohatstva. Je však ešte aktuálne?

Investovanie do zlata znie veľmi luxusne. Je to ale výnosné? Niektorí tvrdia, že investovanie do zlata je prežitkom z minulosti. Pravda je však tá, že zlato ako jediné predstavuje reálne peniaze. Euro, dolár, koruna sú len menami. Najväčší význam získava zlato v momente, kedy začne zlyhávať finančný systém. A to, priznajme si, v súčasnej dobe nie je až tak nezvyčajným javom.

Ak je však všetko v poriadku, na zlate príliš nezarobíte. Žltý kov je dlhodobou investíciou a zužitkujete ho, ak sa niečo stane. Ekonomická kríza, pád burzy...a rôzne iné, nie práve najpozitívnejšie scenáre. Pamätajte však, že zlato má hodnotu iba, ak ho reálne vlastníte. Online investície do zlata teda nie sú najlepším nápadom.

 

Peniaze boli a vždy budú. Ja si chcem oddýchnuť

Niekoho ale nezaujíma ani zlato, ani fondy, ani akcie, ba dokonca sú mu ukradnuté aj sporiace účty. Niekto zarába na to, aby si aspoň raz ročne mohol dovoliť poriadnu dovolenku a zaslúžený relax. Taký je aj prípad mnohých Slovákov. A môže im to niekto zazlievať? Jediné, čo môže, je akurát tak ticho závidieť.

 

Alebo aj spoločne, kolektívne

Jednou z možností, ako investovať, je aj kolektívne investovanie, ktoré nájdete aj u nás. Ak ste o ňom ešte nepočuli, viac sa môžete dozvedieť v článku Tradičné vs. kolektívne investovanie.

Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in