• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
Olen proovinud siin investeerimist paar kuud ja seni on maksed ilusti laekunud. Samas aga enne suuremate summade investeerimist soovin natuke lähemalt krediidiskoori määramise põhimõtetega tutvuda.

Tutvustuses on selline info:
"Tavaline inimene, kelle kohta puudub teave võlgnevustest, saab skooriks vahemiku 701–800. Lisaandmeid esitades ja küsimustele vastates on väga lihtne tõusta vahemikku 801–900. Kõrgeim skoorivahemik (901–1000) eeldab kõrget palka ja head töökohta. Madalaim portaali jaoks sobilik skoorivahemik on 601–700. Neil klientidel on üldjuhul mõned väiksemad maksehäired minevikust, mis aga ei kujuta investoritele erilist riski."

Et siis põhimõjutajad on võlgnevused ja palganumber? Missugused võlgnevused Krediidinfosse laekuvad ja kui pikka ajalugu inimeste kohta säilitatakse? Mille järgi palganumber tuvastatakse?
Kas on veel krediidiskoori mõjutajaid?
jonender
Esmase skoori ja limiidi määramine baseeruvad Krediidiinfo maksehäireregistri ja Koduliisingu andmebaasi andmetel. KI maksehäireregister on Eesti suurim võlglaste andmebaas, kuhu laekub info pankadelt, laenufirmadelt, mobiilside operaatoritelt ja paljudelt teistelt firmadelt. Meie teada lubab seadus võlga näidata kuni kolm aastat peale selle likvideerimist. KL (Liisi järelmaks) andmebaasis on info 170’000 inimese maksekäitumise kohta.

Esmane skoor määratakse nende kahe registri ja avalikult kättesaadava info põhjal. Kui skoor jääb vahemikku 801-900 või 901-1000, antakse kliendile kiirlimiidid vastavalt 1200 või 1600 €. Kui esmane skoor on kuni 800 või soovib klient limiiti suurendada, peab ta esitama viimase kuue kuu pangakonto väljavõtte. Seda analüüsitakse põhjalikult. Kuidas nimelt, seda me kahjuks avalikustada ei saa.

Omaraha.ee
arne
Missugune on avalikult kättesaadav info esmase skoori määramisel? Ja kuidas ilma kontoväljavõtteta tegeliku sissetuleku summa tuvastatakse?

Näiteks huvitab, kuidas kujuneb sellise inimese skoor, kel pangaarvet ei ole, kasutab ainult sularaha, ühtegi võlgnevust ei ole. Tema võibolla ei kavatse laenu tagasi maksta, sest kohtutäituril ei ole midagi arestida ja üsna keeruline on midagi temalt kätte saada?

Samuti huvitab palju on hapude laenude osakaal kogu omaraha.ee tegevuse jooksul kokku. Ehk siis, missuguse osa kaotamise riskiga peab investor arvestama?

jonender
Avalikult on saadaval päris palju infot, näiteks vanus, sugu, seotus ettevõtlusega, maksuvõlad, kinnisvara ja palju muud. Kui kiirskoor on vahemikus 801-1000, siis antakse esmane limiit 1200-1600 € ilma tegelikku sissetulekut tuvastamata. Inimene, kes elab metsas kännu otsas ja kelle kohta puudub igasugune info, ilma konto väljavõtet esitamata limiiti ei saa.

Hapude laenude osakaalu vaadake Konto/Statistika/Portaali koondülevaade. Sealt näete, et kogu portaali hapude laenude osakaal on hetkel 5,2% ja keskmine tootlus 30,9%. Hapud laenud juba sisalduvad tootluses.

Kui jagate investeeritava summa vähemalt sajaks osaks (investeerite näiteks 3'000 € ega luba ühele laenajale anda rohkem kui 30 €), võite arvestada hapude laenudega suurusjärgus 5-7%, mis aga ei tähenda, et need 5-7% saamata jäävad. Hapu laenu puhul on kaks võimalust, kas küsida tagatisfondist kompensatsiooni või oodata, kuni võlglane on läbi kohtu täiturini jõudnud ja raha hakkab laekuma. Senine praktika näitab, et võidus on need investorid, kes on olnud kannatlikud. Igal juhul soovitame võtta pikem ja rahulikum positsioon ning esimest võlglast märgates kainet mõistust mitte kaotada.

Omaraha.ee
arne
Se krediidiskoor on minu arvates täiesti mõttetu näitaja, "punaseks" lähevad ühtviisi nii 900+ skooriga kui ka 700+ skooriga laenajate laenud. Mõtekam on oma investeeringuid eri laenajate vahel suurelt laiali jaotada.
profit
Loomulikult on tark tegu investeeringud laiali jaotada. Seda oleme me algusest peale soovitanud. Aga väitega, nagu läheksid 900+ ja 700+ ühtviisi punaseks, ei saa kuidagi nõustuda. Analüüs näitab, et oleme skoorimisega üsna õigel teel - mida kõrgem skoor, seda väiksem tõenäosus, et leping läheb punaseks.
Omaraha.ee
arne
Üldiselt ühe investori portfelli pinnalt üldisi järeldusi teha on asjatu(liiga väike valim). Võimalik on võrrelda üksnes portaali keskmiste näitajatega. Investori portfelli võib sattuda hea maksedistsipliiniga 700+ skooriga ning samal ajal kehva maksedistsipliiniga 900+ skooriga laenajad ning pilt paistab nö vale või moonutatud võrreldes portaali keskmisega.
ipc
Hakkas silma, et inimeste korral, kes finantseerivad üht lühiajalist laenu teisega (ja selliseid on minu portfellis umbes pooled), ei muutu isegi laenuskoor. Täiesti tüüpiline on, et võetakse uus 30-päevane laen samale summale. Kuniks sealt intressi laekub, on ju tore, aga sisuliselt toimub seal laenutähtaja pikendamine ja see peaks skoori allapoole tõmbama, sest tegelikult laenuvõtja ei suutnud laenu tähtajaks tasuda.
mikado
Pankrotis klient kirjutab: “olen laenanud 28 eri firmast 25500 euri minu sissetulek ühes kuus on 437 euri ja kohustusi 3879euri”

Klienti skooriti eelnevalt 960-ga…
timo
Pankrotis klient kirjutab: “olen laenanud 28 eri firmast 25500 euri minu sissetulek ühes kuus on 437 euri ja kohustusi 3879euri” Klienti skooriti eelnevalt 960-ga…

Saatke palun nimi postkasti.
Omaraha.ee
arne
Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in