• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
Nii lihtsalt ei tohiks. Eelkõige tuleks põhiosa võlad arvesse võtta. Võla suurus on üks ühiserahastuse tulukuse põhiparameetreid ja võlamenetlus ning kogu portaali toimekuse näitaja. Seega oleks põhjust ikka contra pakudtu valemit kasutada. Ka erinevate portaalide tulukuse võrdlemisel. Tõsi, OR võiks siin arevstada üles vaid garanteerimata osa st 40% põhiosa võlast.
Oosmo
Oosmo
Nii lihtsalt ei tohiks. Eelkõige tuleks põhiosa võlad arvesse võtta. Võla suurus on üks ühiserahastuse tulukuse põhiparameetreid ja võlamenetlus ning kogu portaali toimekuse näitaja. Seega oleks põhjust ikka contra pakudtu valemit kasutada. Ka erinevate portaalide tulukuse võrdlemisel. Tõsi, OR võiks siin arevstada üles vaid garanteerimata osa st 40% põhiosa võlast.
Vahe contra valemiga on minimaalne, pea olematu. Võla suhe kogu portfelli mahtu on ajas olnud suht samasugune ja eeldan, et see käitub ka edaspidi sarnaselt.
peeter82
Peeter82: OR's võib see nii ollagi. Aga nt Moneyzen, Kredex, Investly (mingil ajal ka Twino) portfellid kukkusid võlgnevuse arvelevõtmisel koheselt sügavasse miinusesse. Moneyzen ja Investly pole sealt siiani välja saanud ja viin sealt kogu vaba raha koheselt minema kuni nad on oma võlamenetlusega joonele saanud. Kui võlgnevuse poleks arvestanud, siis oleks siiani tagunud raha musta auku. Seetõttu kannan kõik üle 60 päeva võlas võlgnevused (või nende garanteerimata osa) maha ja arvestan vaid võlavaba tootlust. XIRR'dest ei taha midagi teada - sellega hämavad portaalid suht suures ulatuses, et lolli raha juurde meelitada.
Oosmo
Selles osas võib olla umbusklik, kuidas portaalid XIRR arvutavad, aga muidu XIRR on ikka asendamatu kui tahad hinnata kui hästi sinu raha töötab. Tegelikult ROI ei näita suurt midagi, seda küll jah kui palju absoluutarvudes said kasumit/kahjumit aga see on ka kõik. Kui sul on pidev rahavoog - tagasimaksed, uued investeeringud, sisse ja väljamaksed, seisev raha, siis on XIRR ainus, mille abil saad hinnata oma investeeringu efektiivsust ja võrrelda omavahel erinevad investeeringuid. Väga oluline faktor on aeg, millal mingisugune makse toimub. ROI puhul ei mängi aeg mingit rolli. Algajad ja pealiskaudsemad investorid keskenduvad üldiselt sellele palju nad absoluutarvudes teenisid ja ei mõista tegelikult kui oluline on maksete aeg, seisev raha jms. Näiteks viivis ongi selleks, et korvata ajalisest faktorist põhjustatud kahjum. See ei ole investori pilgu läbi boonus, milleks võibolla mõned seda peavad. Näiteks soomes, kus viivist nõuda ei tohi on makse viibimine samamoodi kahjum, XIRR arvestab seda ROI mitte. Kõige kindlam on XIRR ise arvutada ja võrrelda portaali poolt pakutava numbriga. Siis tead palju seda võib usaldada.
contra
Viimase poole aasta jooksul üldine XIRR pidevalt väheneb, viimase 12 kuu XIRR seevastu kasvab.
Mis loogika selle taga küll võiks olla?
peeter82
peeter82
Viimase poole aasta jooksul üldine XIRR pidevalt väheneb, viimase 12 kuu XIRR seevastu kasvab.Mis loogika selle taga küll võiks olla?

Uuemad laenud pole veel nii paljud võlas kui vanemad
kaups
Siin on minu ühe möödunud kuu tulba numbrid:

Investeeringud 13 824,55 €
Intress sh 225,97
Põhiosa kahjum 121,32 €
Halbade laenude osakaal 2,6 %
Tootlus (XIRR) 17,5 %

Kas iga kuu tulbas olev XIRR on siiski kuidagi pikaajalisem keskmine, sest minu lihtsustatud arvutus annab kuu tootluseks 225,97-121,32=104.65, mis on natuke alla 10% aastatootlust ?

Kas halbade laenude osakaalu peaks XIRR-ist ise maha lahutama?

Tänan!
avoxz
avoxz
minu lihtsustatud arvutus annab kuu tootluseks 225,97-121,32=104.65, mis on natuke alla 10% aastatootlust ?!

Sinu arvutusel ei ole XIRRiga midagi pistmist, sellepärast ei ole need tulemused ka mitte kuidagi omavahel võrreldavad. XIRRi arvutuste kohta on statistika lehel ka kirjeldus, kuidas ja mis hetkel halvad laenud Omaraha tootluse arvutuses maha arvestatakse.
RahaFoorum
See kuu on tulemus enam-vähem nullis, hetkeseisuga 1 EUR kasumit (intress miinus põhiosa kahjum).
Mismoodi on võimalik, et statistika all viimase 12 kuu XIRR näitab see kuu 0,3% kõrgemat tulemust kui eelmisel kuul?
Kasum on tavapärasega võrreldes vähemalt 2/3 võrra madalam viimasel viiel kuul, aga XIRR näitab langust vähem kui 2%.
Kas ma olen rumal või toimub mingi andmete moonutamine?
peeter82
minu portfellil on 2020 reaalne tootlus olnud aasta algusest tänase päevani (ca augusti lõpp) 5,1%. siit võib prognoosida, et aasta lõpuks tuleb 7,6%. XIRR näitab hetkel, et 15,4%.
meelisp976
Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in