Tere,
Kuidas on võimalik välja arvutada portfelli kasum?
Vaatan seda statistika lehte ja numbrid ei lähe mingi valemiga kokku.
Minu loogika ütleb nii
Raha sisse + laekunud intress (sh viivis) - kahjum müügist - boonus = portfelli jääk
aga mul on vahe üle 200 EUR'i
corvert
Kuidas on võimalik välja arvutada portfelli kasum?
Vaatan seda statistika lehte ja numbrid ei lähe mingi valemiga kokku.
Minu loogika ütleb nii
Raha sisse + laekunud intress (sh viivis) - kahjum müügist - boonus = portfelli jääk
aga mul on vahe üle 200 EUR'i
corvert
Tere,Kuidas on võimalik välja arvutada portfelli kasum?Vaatan seda statistika lehte ja numbrid ei lähe mingi valemiga kokku.Minu loogika ütleb nii Raha sisse + laekunud intress (sh viivis) - kahjum müügist - boonus = portfelli jääk aga mul on vahe üle 200 EUR'i
jahhh kahjum myygist saadakse järgnevalt oletame summa(laenu) on 10 euri
sa saad intressi 3,2 euri ja laen läheb hapuks siis saad 80% olemas olevast põhiosast 6 eurist saad 4,8.
realne kahjums 1,2 eurot aga omaraha arvutab - 1,2(põhiosa) +3,2 (laenu intress) = 2 euro kasumit (kajumi reale tuleb + märgiga 2 euri)
ehk siis sinu statisika kajaatab intressi all +3,2 kahjumi all +2 ehk kasum oleks 5,2 aga realselt on su kasum 3,2-1,2 =2
varem teenitud intressi kajastatakse intressi ja kahjumireal
tee omad järeldused ise…
Tere
Kas oleks võimalik seda teemat arusaadavalt ka seletada. Mina ei saa ka kuidagi numbreid klappima ja sama arusaamatu on tootluse %, kuidas see number saadakse? Konto raha numbrite pealt arvutades kuidagi 18-20 % tootlust välja ei tule.
Jussike21
Kas oleks võimalik seda teemat arusaadavalt ka seletada. Mina ei saa ka kuidagi numbreid klappima ja sama arusaamatu on tootluse %, kuidas see number saadakse? Konto raha numbrite pealt arvutades kuidagi 18-20 % tootlust välja ei tule.
Jussike21Statistika all on intressitulu osaliselt kahekordselt kajastatud. Kahjum on laenumüügist saadud kahjum, aga intressitulu on juurde arvutatud, mis need laenud enne inkassole müüki teenisid. Tegelik kahjum on kordades suurem.
TereKas oleks võimalik seda teemat arusaadavalt ka seletada. Mina ei saa ka kuidagi numbreid klappima ja sama arusaamatu on tootluse %, kuidas see number saadakse? Konto raha numbrite pealt arvutades kuidagi 18-20 % tootlust välja ei tule.
timoTänan vastuse eest. Kas seetõttu on siis ka tootluse protsent vale, või on siin veel mingi konks?
Omarahale oleks küsimus, et miks ei võiks olla investoritele lahti seletatud ja ära näidatud tegelikud tootlused ning kahjud. Ma saan aru, et suuremad numbrid on ilusamad, aga kui hiljem numbrid kokku ei lähe on pettumus kerge tulema. See teeb (uued) investorid ettevaatlikumaks ja ka Omaraha maine kaotab.
Niisiis lühidalt ühe investori Uusaasta soov Omarahale:
Palun tehke uuel aastal Statistika lehel arvud korda või siis seletage need ka alagajale investorile arusaadavas keeles lahti nii, et oleks võimalik seda ka ise kontrollida. Tegemist on ju siiski investori rahaga. See lisaks Omarahale palju usaldust ja investoreid.
Lisaks võiks olla investeerija info all lõik kus oleks väga lihtsalt lahti kirjutatud millisest lahtrist ja millal saab investor numbrid mis tuleb Maksuametile deklareerida.
Näidake, et olete profesionaalid ja teete algajaile asja lihtsaks ja arusaadavaks.
Head Vana Aasta Lõppu
Jussike21Tootluse arvutamise kohta on statistika all ju olemas selgitus. Liiguta hiir küsimärgile, mis on XIRR real.
Tootlus.
Jussike21Sellega õnneks probleeme pole, kui aasta läbi, võtad statistika ette ja vaatad, mis number on tulbas “Kokku 2016” ploki “Tagasimaksed” real “Intress sh”, selle võidki intressituluna deklareerida. Intresside ja viivise eraldi deklareerimine on suht mõttetu.
Lisaks võiks olla investeerija info all lõik kus oleks väga lihtsalt lahti kirjutatud millisest lahtrist ja millal saab investor numbrid mis tuleb Maksuametile deklareerida.
Loodan, et ma nüüd pusse miskit ei pannud, viimasel ajal olen veidi vääratanud :P
Jussike21Eks see tootluse arvutamine on loominguline protsess :)
Tänan vastuse eest. Kas seetõttu on siis ka tootluse protsent vale, või on siin veel mingi konks?
Mina isiklikult olen arvutanud tulu aasta lõpujääk (laenud+sularaha) - alguse jääk. Sealt olen lahutanud raha sissemaksed ja liitnud väljamaksed. Eesti punased laenud *0,8 ja Slovakkia omad *0,6. Sealt saaks tootluse arvutada ja see tuleks täpsem sellisel juhul kui oluliselt sisse-väljamakseid pole.
Tekkib küsimus, milleks üldse selline statistika leht siis, kui see näitab mingeid suvalisi numbreid kuskilt laest.
Saan siis aru, et oma tulu saan välja arvutada portfelli jääk (kas see on ültse õige või ka mingi suvaline number kuskilt) - sissemaksed?
corvert
Saan siis aru, et oma tulu saan välja arvutada portfelli jääk (kas see on ültse õige või ka mingi suvaline number kuskilt) - sissemaksed?
Numbrid pole ju suvalised, veidi lihtsalt tuleb süveneda, et aru saada, mida nad näitavad.
Tõesti, kahjum müügist on veidi sisutu tegeliku statistika jaoks (pigem natukene feelgood number, eriti eraisikutele, sest makse maksad ikka kogu intressi pealt ja kahjumit maha arvutada ei saa), aga tegelikku müügist tulnud kahjumit pole ju keeruline välja arvutada. Kui eesti laenud müüvad 80% po väärtusega tagatisfondile, siis tegelik müügikahjum on Laenu müük tagatisfondile*0,25 (või jagad neljaga, või teed ristkorrutist midaiganes tahad teha). Vahe pole üldiselt siiski kordades suurem, nagu eelpool dramatiseeriti.
Kes täpselt arvutab, see teeb niikuinii ju Excelis oma eelduste põhjal XIRR-i arvutused.
Olavi, standard peaks siiski olema intress + viivis eraldi ridadel deklaratsioonis, ei mäleta, et oleks öeldud, et võib kokku panna.
kristisaare
Tõesti, kahjum müügist on veidi sisutu tegeliku statistika jaoks (pigem natukene feelgood number, eriti eraisikutele, sest makse maksad ikka kogu intressi pealt ja kahjumit maha arvutada ei saa), aga tegelikku müügist tulnud kahjumit pole ju keeruline välja arvutada. Kui eesti laenud müüvad 80% po väärtusega tagatisfondile, siis tegelik müügikahjum on Laenu müük tagatisfondile*0,25 (või jagad neljaga, või teed ristkorrutist midaiganes tahad teha). Vahe pole üldiselt siiski kordades suurem, nagu eelpool dramatiseeriti.
Kes täpselt arvutab, see teeb niikuinii ju Excelis oma eelduste põhjal XIRR-i arvutused.
Olavi, standard peaks siiski olema intress + viivis eraldi ridadel deklaratsioonis, ei mäleta, et oleks öeldud, et võib kokku panna.
kristisaare
Vahe pole üldiselt siiski kordades suurem, nagu eelpool dramatiseeriti.
Minul isiklikult on kahjum kordades suurem kui statistikas toodud number ja ilmselt pole kaugel aeg kui see hakkab seal miinusmärki kandma.
Aga üldiselt pole hullu, kõike saab välja arvutada kui aega ja tahtmist on! :)