olaviKui osa laenu müün maha, siis näite järgi saan ju rohkem,kui 10 euri. Seega tulumaks läheb maha ülejäänud summalt, mida olen rohkem saanud. Ostja maksab tulumaksu samuti kasumi pealt. Igaljuhul peab olema võimalus kanda kahjum, kuidagi kasumist maha. Hetkel on eraisikule süsteem päris jama.
olavi
Idee iseenesest ju hea, aga point selles, et kujuta ette sellist jada:
1) annan laenu 10 euri
2) mulle makstakse tagasi 3 euri intresse ja 7 euri põhiosa
kui ma nüüd saan intressid tasumata põhiosaga tasa arvestada, siis on olen kokku saanud 10 euri tulumaksuvabalt
3) järelejäänud põhiosa ostab keegi teine
4) temale makstakse tagasi 1 eur intresse ja 3 euri põhiosa
kokku on sel juhul selle laenu pealt teenitud 13 euri tulumaksuvabalt ehk rohkem kui oli algne laenusumma
Sinu näite puhul peabki laenu ostja maksma 4 euri pealt tulumaksu, sest TEMA teenib tulu.
Võin lahti ka seletada, et sul lihtsam oleks.
Laenuvõtja võtab laenu 10 euri ja maksab laenuandjale ära näiteks 3 euri intressi ja 1 eur põhiosa. Laen läheb hapuks. Laen ostatakse ära ja ostja maksab selle eest näiteks 6 euri (nö hüvitis). Seis on selline: Laenuandja on saanud 3 eur intressi ja 1+6=7 euri põhiosa ehk on nullis omadega. Laenuvõtja võlg on endiselt 9 euri. Laenu ülesostjal on õigus nõuda tagasi 9 euri, millest 9-6= 3 eur on talle tulu, lisaks on tulu 1 eur intressi ehk kokku peab tasuma tulumaksu 4 euri pealt.
timo
Laenuvõtja võtab laenu 10 euri ja maksab laenuandjale ära näiteks 3 euri intressi ja 1 eur põhiosa. Laen läheb hapuks. Laen ostatakse ära ja ostja maksab selle eest näiteks 6 euri (nö hüvitis). Seis on selline: Laenuandja on saanud 3 eur intressi ja 1+6=7 euri põhiosa ehk on nullis omadega. Laenuvõtja võlg on endiselt 9 euri. Laenu ülesostjal on õigus nõuda tagasi 9 euri, millest 9-6= 3 eur on talle tulu, lisaks on tulu 1 eur intressi ehk kokku peab tasuma tulumaksu 4 euri pealt.
OosmoJahh, deklareerin samuti kõik arvestuslikud intressid st. intressid ja võlgnevused mis on laekunud minu OR kontole. Reaalseks saavad need intsessid ja võlgnevused siis, kui oled need OR kontolt välja kandnud e. oled reaalselt tulu saanud. Senini on need arvestuslikud tulud. Investeerimisel võid need kaotada võlgnevusesse või osaliselt võlgnevuses laenude sundmüügi kaudu. Kuid tulumaksu oled ja pead ikka maksma vaatamata sh sundmüügi kahjumile.
timo
Võin lahti ka seletada, et sul lihtsam oleks.Laenuvõtja võtab laenu 10 euri ja maksab laenuandjale ära näiteks 3 euri intressi ja 1 eur põhiosa. Laen läheb hapuks. Laen ostatakse ära ja ostja maksab selle eest näiteks 6 euri (nö hüvitis). Seis on selline: Laenuandja on saanud 3 eur intressi ja 1+6=7 euri põhiosa ehk on nullis omadega. Laenuvõtja võlg on endiselt 9 euri. Laenu ülesostjal on õigus nõuda tagasi 9 euri, millest 9-6= 3 eur on talle tulu, lisaks on tulu 1 eur intressi ehk kokku peab tasuma tulumaksu 4 euri pealt.
9 euri laenu põhiosa, mida laenu võtja tagasi maksab, on laenu ülesostjale tulumaksuvaba. selles mu point oligi…
laenu ülesostja ei saa teada, kui palju on laenu andja tulumaksuvabalt deklareerinud ja ei saa ega peakski sellega arvestama
põhiosa=tulumaksuvaba
intressid=maksustatud
lihtne ja ühtviisi mõistetav
kui hakata jagama, kui palju esimene laenu andja sai ja siis teine ja äkki ka kolmas ja seda veel teoreetiliselt väga pika perioodi jooksul, siis võib päris ummikusse lõpuks välja jõuda
kui need tehingud ettevõtete vahel toimuvad, siis pole probleemi, aga füüsiliste isikute vahel see ei mängi kuidagi välja minu arvates
oosmoneed intressid, mis sinu omaraha kontole laekuvad, ei ole mingid “arvestuslikud intressid”, need on ikka päris reaalsed vahendid, selle loogika järgi võiks öelda, et palk pole ka enne reaalne, kui seda sularahaautomaadist välja ei ole võetud ja sokisäärde topitud
olaviEi ole nii, kui ta ostab laenu 6 euriga ja laenu eest maksab laenuvõtja talle 9 euri siis 3 euri on puhas tulu.
9 euri laenu põhiosa, mida laenu võtja tagasi maksab, on laenu ülesostjale tulumaksuvaba. selles mu point oligi…
Näide
10000 euri olen saanud intresse ja viivist.
3000 euri kahjumeid.
Maksuametile pean ikka maksma 20 prossa ehk 2000 euri.
Tegelik kasum minul 7000 euri ehk tulumaks peaks olema 1400 euri.
600 euri investori kahju selle jama süsteemi pärast. Nii, et mõelge kuidas saaks seda paremaks!
Tigeisa
10000 euri olen saanud intresse ja viivist.
3000 euri kahjumeid.
Maksuametile pean ikka maksma 20 prossa ehk 2000 euri.
Tegelik kasum minul 7000 euri ehk tulumaks peaks olema 1400 euri.
600 euri investori kahju selle jama süsteemi pärast. Nii, et mõelge kuidas saaks seda paremaks!
OÜ :=)
Jummybear
Jummybear
OÜ :=)
OÜ on hea lahendus, ise kasutan. Kõik saab tasaarveldada, midagi ei kao ära. Kuigi samas, kui maksta EMTA-le midagi rohkem või vähem, siis need summad ei kao ju ära, vaid jagatakse teistele Eestimaal olevatele inimestele edasi või tagasi laiali, kellel võib seda raha rohkem tarvis minna, nii et jõudu solidaarsusmakse maksma ka edaspidi ja kõik on hästi. Nad ei ole niipalju jõudnud rahatarkust õppida, ehk edaspidi jõuavad. Jõudu.
Kui ma õigesti aru olen saanud siis OÜ-na võib investeerida ainult siis, kui investeerimine pole OÜ põhitegevus, vastasel juhul tulevad kaela karmid nõuded.
LehmanBrothers