HannesRSpetsialistide arvamusi on ikka põnev lugeda! Lisan vaid paar mõtet Slovakkia teemal, kus me teatavasti tegutseme, kus justkui kõige paremini ei lähe ja mis kuulub kategooriasse “kräpp”.
Hoian silma peal ühe oma tuttava portfellil. Selle maht on hetkel 99'000 ehk 20% kogu Slovakkia mahust. Tootlus 28,9%. Tootlus on tõusvas trendis ja mitte seetõttu, et ta sinna viimastel kuudel väga palju raha oleks surutud, vaid et kvaliteet seal aina paraneb. Portfelli struktuuri kohta arvan, et ülearu hea see tal ei olegi. Paneb võrdselt suuri summaid kõigisse skoorgruppidesse, kuid kuna kahes kõrgemas on vaba raha rohkem, siis pääseb kahte madalamasse ehk liigagi tihti. Tegutseb seal algusest peale üsna julgelt ja ei kahetse.
Omaraha probleem Slovakkias on hetkel see, et seal ei jätku piisavalt mõistliku hinnaga raha, korralikud laenajad saavad kurjaks ja kaovad ära. Vahemik 40-60% oleks seal täiesti vastuvõetav aga sellise hinnaga raha napib, peale tulevad 99%-mehed ja intress ronib üles. Ka on probleemiks investorite vähesus. Raha kohati nagu isegi oleks aga investorid lähevad esmaste väikeste summadega lukku ja asemele tulevad jälle need 99% mehed.
Omaraha.ee
arneProbleemi annaks ehk leevendada…
Fondimakse on 60% ja sellega oleme hetkel miinuses ehk maksame peale. Eelmises postituses mainitud tootlus on aga koos nii 60% fondimakse kui 30% vahendustasuga.
Omaraha.ee
* sorry, vajutasin valet nuppu ja käkkisin olavi postituse ära, kuid selle sisu oli, et Slovakkia vahendustasu võiks vähendada 20%-ni, nagu Eestis.
Väike näide loomingulisusest. Olen siin ühele inimesele (kõiki laene ei jõua vaadata/vaadelda) näit. 10€ + 10€ välja laenata erineva intressiga. Periood on sama, isik on sama, intress on erinev. Tulemuseks on see, et kõrgema intressiga % annab vähem raha hiljem tagasi ja väiksema intressiga % annab suurema summa hiljem tagasi. OR vastus: oleneb kuidas % ümardada, summad ritta panna ja perioodile laiali jagada. Mõtlen siin omaette, et kas sadu/tuhandeid laene mida olen välja laenanud kõiki ühtemoodi arvutatakse. Paistab, et võib olla erinev lähenemine, mine tea millest oleneb. Pane numbrid excelisse ning võib saada erineva numbri.
Elu ongi looming.
Jõudu meile kõigile!
kindlus
Elu ongi looming.
Jõudu meile kõigile!
kindlus
Väike näide loomingulisusest…
Ma vist juba vastasin Teile postkasti kaudu aga võin ka avalikus ruumis oponeerida. Kui investeerida 10 € kümneks aastaks ehk 120 kuuks, tekivad nii tillukesed kuumaksed, mis omakorda sisaldavad põhiosa, intressi ja vahendustasu, et paratamatult muutub oluliseks ümardamine ja tehete järjekord ning võivad tekkida pisikesed anomaaliad. Panite 2 x 10€ kümneks aastaks intressidega 60% ja 59% ja tõepoolest sai masin Teile 59% puhul veidi parema tulemuse. Ümber me seda tegema ei hakka.
Üks kõige kindlamaid reegleid meie portaalis on selline - kõige rohkem vinguvad need, kes üritavad oma pisikesi summasid teiste sabas maksimaalse intressiga sisse suruda. Teie tootlus on 33,6%, kuid OR postkast kubiseb Teie nutulaulust. Minu soe soovitus Teile on selline - pange oma konto kinni ja kolige sinna, kus parem on.
Omaraha.ee
Kui Arne isaga koolimajja jõudis olid tunnid viisakast käitumisest juba lõppenud.
eurok
arne
Ei saa end just spetsialistiks nimetada, eriti mehe kõrval, kes edukaid krediidiärisid nullist püsti paneb. Veske nime oli siin-seal kuulda juba enne Omaraha. Ma ise vaba raha invstorina lihtsalt vaatan numbritele peale ja loon poliitiliselt ebakorrektseid seoseid: “vot seal riigis on head vastutustundlikud kliendid, aga selles teises on lohakad hipsterid”.
Mis on aga kindel on see, et olukord võib alati igalpool muutuda. Võibolla on OR tiimil leidlikkust Slovakkia turul adapteeruda. See näide erakordselt edukast 99k portfellist on ilmselt pikema aegumisega laenude peale üles ehitatud (ja võibolla ka strateegiliselt olulise suurinvestori/sõbradiili tingimuste juures). Igatahes kui Slovakkias hakkab keskmine investor 1-aastaste aegumisega laenude juures 9-12% net APR tegema, siis peab Teie tiimi ees mütsi maha võtma, see tähendaks, et võite ükskõik millises riigis krediidiäriga läbi lüüa.
HannesRMingisuguseid sõbra- ega mahudiile meil olemas ei ole. Pole ühtegi tehnilist võimalust kellegi eelistamiseks. Loomulikult anname sõpradele seadete osas nõu aga täpselt sama nõu anname ka igale teisele küsijale. Minul tuleb seda ette keskeltläbi 1x nädalas. Enamasti on küsijateks alustajad, kes kasutavad soovituslikke seadeid ja sisse ei pääse. On olemas max summa piirangud aga see kehtib kõigile. Ja see on väga hea asi!
Äsja küsisime investoritelt raha, sest alustasime kampaaniat ja maht hakkas kasvama. Kahe nädalaga tuli juurde kolmveerand miljonit. Vaatasime siis huvi pärast, et kes need rahajõmmid ka on. Ja mis selgus? Üks mees pani 20’000, kaks a’ 10’000, mitusada meest aga alla selle ja kolmveerand milli oligi koos. Kas saab olla veel paremat seisu kui mitusada lojaalset investorit? Miks peaksime paari isiklikku sõpra neile eelistama?
Mainitud 99K mees pole SK’s teinud midagi erilist. Mina ehk nii ei teekski. Kõik max summad on 300€, intressid muidugi erinevad. Mõned kuud tagasi soovitasin tal lühi- ja 6-kuised laenud ära nullida, sest nendega blokib ta end väikeste summadega ära ega pääse suurematega pikematesse laenudesse sisse. Tegi nii ja kõik on hästi. On plaanis lisada Slovakkiasse 3-aastane laen. Ei saa seda teha, sest raha napib.
Kevadel tegime Slovakkiasse täiesti uue skoorimise mudeli ja muutsime oluliselt limiidipoliitikat. Oleme tulemusega rahul. Just praegu on materjalid matemaatiku käes, kohe saame teada, kuidas talle asjad paistavad.
Omaraha.ee
Tere!
Mina olen investeerinud Omarahas alates 2013. aasta algusest ning minu tänane portfell OR-s on üle 115 000 euro. Tootlus (XIRR) on terve selle perioodi jookusul olnud üle 30% ning olen Omaraha meeskonna tööga vägra rahul. OR meeskonna suhtumine ning nõuanded olnud kiired, asjalikud ja toimivad. Nendele investoritele, kellel on aega üle kiibitseda väikeste pseudoteemadega on mul üks sõnum - vähem jauramist, rohkem tegutsemist, ehk võtke see aeg andmete analüüsimiseks ning tehke paremaid investeeirmisotsuseid!
Suured tänud OR-le!
KMLInvest
Mina olen investeerinud Omarahas alates 2013. aasta algusest ning minu tänane portfell OR-s on üle 115 000 euro. Tootlus (XIRR) on terve selle perioodi jookusul olnud üle 30% ning olen Omaraha meeskonna tööga vägra rahul. OR meeskonna suhtumine ning nõuanded olnud kiired, asjalikud ja toimivad. Nendele investoritele, kellel on aega üle kiibitseda väikeste pseudoteemadega on mul üks sõnum - vähem jauramist, rohkem tegutsemist, ehk võtke see aeg andmete analüüsimiseks ning tehke paremaid investeeirmisotsuseid!
Suured tänud OR-le!
KMLInvest
võtke see aeg andmete analüüsimiseks ning tehke paremaid investeeirmisotsuseid! Suured tänud OR-le!
Hea meelega analüüsiks andmeid ja tegelikult on seda siin ka korduvalt küsitud. Kahjuks täna ei ole analüüsitaval kujul andmeid kusagilt kätte saada. Statistika lehel kajastuvad ka tagasiostud jmt, nii et isegi default rate'i ei ole võimalik paraku kätte saada, et vastavaid analüüse ja otsuseid teha.
Tulemustega olen siiani vägagi rahul, aga kahjuks see analüüsimise soovitus on täna pigem selline poolenisti kõhutundega hinnangute andmine, sest sisendinfo on puudulik.