olavi
Võlaõigusseadus peab viivist otseselt õiguskaitsevahendiks, ehk siis nö kompesatsioon või hüvitis, mitte tulu.Tulumaksuseadus ütleb, et intressidelt peab maksma tulumaksu, aga on lisatud, et viivis ei ole intress. Põhimõtteliselt kui keegi on mulle 10 eur võlgu omarahas, siis ma ei saa seda raha edasi investeerida ja selle läbi tulu teenida. Viivis hüvitab mulle õiguskaitsevahenina sellest tekkinud kahju.
PS Maksuameti seisukohta selles küsimuses ma ei tea.
Siin ka sellest kirjutatud:
http://www.maksumaksjad.ee/modules/smartsection/item.php?itemid=1407
timo
Juttu on küll jah, ka mina arvan nii nagu sina ja see härra, kes artikli kirjutas, aga meie arvamused ei loe mitte midagi, kui Maksuamet sama moodi ei arva. Kui sa oleksid minu postitatud linki klikkinud ja lugenud, siis oleksid saanud teada, et Maksuamet on seisukohal, et viivis tuleb deklareerida “muu tuluna” ning sellelt tuleb tasuda tulumaks.
Väga raske on panna Maksuametit oma seisukohta muutma. Mingid artiklid (olgu nad kelle poolt tahes kirjutatud või kusiganes avaldatud) või foorumipostitused ei mõjuta Maksuametit. Oma seisukohti vaatavad nad ümber kas siis, kui keegi esitab maksuotsuse peale vaide või mõne kohtuotsuse valguses. Poliitilisel või avalikul survel ilmselt ka, aga P2P investorid ei suuda kumbagi tekitada.