• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
 Zmluva o pôžičke: Ako sa nedať oklamať
12.10.2016

Zmluva o pôžičke: Ako sa nedať oklamať

Požičať si peniaze je možno v dnešnej dobe jednoduché, ale nie vždy je to celkom bezpečné. Závisí, samozrejme, od toho, odkiaľ či od koho si peniaze požičiavate. Ako sa nedať pri pôžičke oklamať?

Najprv si povedzme čo-to o rozdiele medzi pôžičkou a úverom. Hoci v bežnej reči sú to pre nás zväčša synonymá, naozaj to nie je celkom to isté. Áno, oboma spôsobmi získate peniaze, ale líši sa váš veriteľ. V prípade úveru si požičiavate od právnickej osoby – banky alebo nebankovky. Ak ide o pôžičku, peniaze vám poskytuje fyzická osoba.

Ako sa líši pôžička od úveru, tak sa líši aj zmluva, ktorú vy ako dlžník so svojím veriteľom uzatvárate. V prípade úveru uzatvárate zmluvu o úvere riadiacu sa Obchodným zákonníkom. Ak ide o pôžičku, podpisujete zmluvu o pôžičke riadiacu sa zase Občianskym zákonníkom.

 

Veď je to kamarát. Snáď by ma neoklamal. Naozaj?

Jedna múdra povedačka hovorí, že s kamarátom sa nikdy nepúšťajte do reči o peniazoch a politike. Ak teda chcete, aby zostal vaším kamarátom. V prípade, že si plánujete požičať peniaze od dobrého kamaráta, myslite na to, že ani to najlepšie priateľstvo by sa nemalo vyhnúť uzatvoreniu zmluvy o pôžičke. Práve ňou si ho možno dokážete udržať.

Čo by zmluva mala jednoznačne obsahovať, sú, samozrejme, vaše údaje a takisto aj údaje vášho veriteľa, teda toho dobrého kamaráta, ktorý by vás vraj nikdy nezradil. Takisto aj sumu, ktorú si požičiavate, kedy peniaze vrátite… Podrobnejšie informácie o tom, čo všetko treba do zmluvy o pôžičke zahrnúť, nájdete aj v našom staršom článku.

 

Kamarát, nekamarát, toto si poriadne preštudujte!

Samozrejme, každý jeden bod v zmluve o pôžičke je dôležitý. Avšak jeden, ktorý sa navonok tvári, že je tam len tak do počtu, by ste si mali všímať predovšetkým. Ide o bod s rafinovaným názvom: ďalšie práva a povinnosti.

V tomto bode sa píše o tom, čo si počnete, ak sa náhodou omeškáte so splátkou. Čo sa, priznajme si, môže stať naozaj každému. Konkrétne sa tu bude písať o tom, či budete svojmu veriteľovi platiť aj úroky z omeškania alebo zaplatíte iba dlžnú sumu bez úroku. Tak si pekne nasaďte tie okuliare, zasvieťte lampu a poriadne si tento bod prečítajte. Lebo sa môže stať, že vás ešte ten „kamarát” nemilo prekvapí.

Je pravda, že zmluva o pôžičke nemusí mať písomnú podobu a skutočne stačí aj vaše slovo. Je to však naozaj dosť? Keď si požičiavate od neznámej fyzickej osoby, tak určite nie. A ani pri tom kamarátovi si nemôžete byť tak celkom istí. Veď sami viete, že ak ide o peniaze a jedlo, ľudia, žiaľ, často nepoznajú brata.

Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in