• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
 Viete, od čoho sa odvíja výška vášho úroku?
15.11.2017

Viete, od čoho sa odvíja výška vášho úroku?

Má váš plat vplyv na vaše úroky? Čo všetko sa odzrkadlí na výške vašich mesačných splátok? Aký je rozdiel medzi úrokmi úveru a pôžičky? Odpovede nájdete v tomto článku.

 

Bonita

Bonita (alebo úverové hodnotenie) je číselná hodnota, ktorá ukazuje pravdepodobnosť splatenia úveru dlžníkom. Jednoducho povedané, čím vyššiu bonitu máte, tým ste pre banku spoľahlivejším klientom a tým nižší úrok vám poskytne. Mohlo by sa zdať, že na výšku bonity má najväčší vplyv váš plat, no nie je to celkom pravda. Samozrejme, záleží aj na výške príjmov. Oveľa dôležitejšie je však to, koľko z neho pravidelne míňate.

Príklad: Peter má mesačný príjem 1000 eur, pričom spláca hypotekárny úver vo výške 350 eur. Navyše, má dve maloleté deti. Edita zarobí každý mesiac 800 eur. Vlastní nehnuteľnosť (dom), no nespláca žiadnu pôžičku, lízing ani poistenie a nemá ani deti. Edita má teda napriek svojim nižším príjmom vyššiu bonitu než Peter.

 

Ste v registri dlžníkov?

Ak už splácate nejaký dlh, o to ťažšiu pozíciu budete mať pri vyjednávaní úroku novej pôžičky. Banky a iné spoločnosti si svojich potenciálnych klientov overujú v rôznych registroch dlžníkov. Ak ste v minulosti mali problémy, môžete byť posudzovaný ako rizikový klient a váš úrok vzrastie. Prečítajte si viac o tom, ako sa z tejto nepríjemnej situácie dostať von.

 

RPMN = ročná percentuálna miera nákladov

Na to, aby ste vedeli správne spočítať sumu, ktorú pri pôžičke musíte vrátiť, nestačí poznať výšku úroku. S pôžičkami sa spájajú mnohé „skryté poplatky“, ako sú napríklad poistenie úveru, poplatok za vedenie účtu či poplatok za poskytnutie pôžičky. Všímajte si preto radšej výšku RPMN (ročnej percentuálnej miery nákladov), nie iba výšku samotného úroku. RPMN totiž obsahuje všetky náklady spojené s úverom či pôžičkou. Čím je RPMN vyššia, tým drahšie vás pôžička vyjde.

Pozor! Pôžičky s nízkym úrokom nemusia mať aj nízku RPMN, keďže RPMN nemá priamo vplyv na výšku úroku. Ovplyvňuje iba výšku splátok.

 

Typ pôžičky

Ďalším faktorom, od ktorého sa odvíja výška úroku, je typ konkrétnej pôžičky či úveru. Spotrebné úvery a bezúčelové pôžičky majú spravidla vyššie úroky. Pri ich čerpaní však máte voľné ruky a nikomu nemusíte preukazovať, na čo ste ich minuli. Na druhej strane, účelové pôžičky a hypotekárne úvery sa vyznačujú nižšími úrokmi. Ich nedostatkom však je, že takto získané prostriedky musíte použiť na konkrétny účel, ktorý vám odsúhlasila banka.

Získať úver v banke, či už spotrebný, alebo hypotekárny, nemusí byť vôbec jednoduché. Mamičky s malými deťmi, seniori a nezamestnaní sú väčšinou v nevýhode. Ak potrebujete hotovosť rýchlo a bez zdĺhavých vybavovačiek, zaregistrujte sa na portáli Finzo a požiadajte o pôžičku.

Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in