• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
 Úroková kalkulačka v hlave. Na výpočet vám stačí 1 vzorec
28.06.2016

Úroková kalkulačka v hlave. Na výpočet vám stačí 1 vzorec

S úrokovou kalkulačkou sa už stretol každý, kto uvažoval o pôžičke. Nájdete ju na internetovej stránke asi každej banky. Na výpočet vášho budúceho úroku a splátok však nemusíte byť vždy online.

Úverová alebo úroková kalkulačka slúži na výpočet mesačnej splátky vašej budúcej pôžičky. Do kalkulačky zadáte výšku úveru, úrokovej sadzby, lehoty splatnosti a interval splácania. Po zadaní týchto údajov vám kalkulačka vypočíta výšku vašej pravidelnej mesačnej splátky.

Úroková kalkulačka je výborná najmä v tom, že vám jednoducho a rýchlo vypočíta, o koľko úver banke alebo inej nebankovej spoločnosti preplatíte na úrokoch. Tak vlastne okamžite zistíte, kde je pre vás výhodné požičať si.

 

Čo to ten úrok vlastne je? 

Úrok je v podstate odmena (vášmu veriteľovi – teda banke alebo inej finančnej inštitúcii) za to, že vám poskytne peniaze na isté časové obdobie. Výška tejto odmeny, ktorú zaplatíte banke, sa vyjadruje úrokovou sadzbou v percentách.

Úrokovú sadzbu môžeme rozdeliť na ročnú (p.a.) a mesačnú (p.m.). Ročnú úrokovú sadzbu stretnete na návšteve nebankových inštitúcii pri klasických pôžičkách a tiež v banke pri spotrebných úveroch a hypotékach. S mesačnou sa môžete niekedy zoznámiť pri kreditných kartách.

 

Zahrajme sa na matematikov 

Nie všetci ľudia spomínajú na hodiny matematiky v škole práve s nadšením a úsmevom na perách. O tom, že matematika nie je najlepším priateľom každého človeka, svedčí už napríklad len existencia úrokových kalkulačiek.

Aj vám sa však môže stať, že sa zrazu ocitnete „offline”. Možno práve na to potrebujete tú pôžičku. Aby ste zaplatili účet za internet a nanovo vás pripojili. Aj v takejto nemilej situácii si dokážete vypočítať, kde vás pôžička vyjde najvýhodnejšie.

Pomocou tohto vzorca:
u = K x p/100 x n

Pre vysvetlenie:

u – úrokový výnos, teda o koľko pôžičku či úver preplatíte
K – požičané peniaze
p – ročná úroková sadzba v %
n – doba splatnosti v rokoch

A hľa, už viete, či sa vám pôžička opláca, alebo nie a zvládli ste to dokonca aj v „offline” režime. Gratulujeme.

Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in