• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
 Termínovaný vklad, sporiaci účet alebo investovanie? Čo sa opláca?
20.09.2017

Termínovaný vklad, sporiaci účet alebo investovanie? Čo sa opláca?

Rozhodli ste sa nasporené peniaze investovať do budúcnosti, no neviete sa rozhodnúť medzi rôznymi možnosťami sporenia? Kolega vám odporučil termínovaný vklad, sused má dobré skúsenosti so sporiacim účtom, no vy ste zachytili reklamu o kolektívnom investovaní? Pozrime sa spoločne, ako fungujú tieto 3 najčastejšie využívané možnosti sporenia.

 

Peniaze treba využiť

A nie len sušiť na účte. Nie každý má k dispozícii tisíce eur pre kúpu investičnej nehnuteľnosti alebo pár kilogramov zlata, no už s pár desiatkami eur dokážete za nejaký čas vyčarovať zaujímavé úroky. Ako najjednoduchšie spôsoby investovania a pasívneho príjmu sa nám ponúkajú tieto 3 alternatívy.

 

1. Termínovaný vklad

Typický bankový produkt. Na účet si vložíte na vopred stanovenú dobu nejakú sumu (ktorú na 100 % nebudete potrebovať) a po uplynutí stanovenej lehoty (rok, dva, tri) vám peniaze vrátia aj s nejakým úrokom. Za predčasný výber však môžete zaplatiť sankčný poplatok. Niektoré banky vám dokonca nedovolia vložiť ľubovoľnú sumu. Každá banka ponúka inú úrokovú sadzbu a musíte sledovať, kedy a ktorá vám ponúkne najvyššiu. Termínovaným vkladom síce nezarobíte veľa, no peniaze máte v bezpečí. Termínované vklady totiž zo zákona podliehajú ochrane.

 

2. Sporiaci účet

Tie sú určené pre ľudí, ktorí nemajú k dispozícii väčšiu sumu peňazí, no dokážu si každý mesiac odložiť napríklad 50 eur a majú záujem o ich zhodnocovanie. Väčšina bánk ponúka sporiace účty k štandardným účtom. Najčastejšie to funguje tak, že každý mesiac počas stanoveného obdobia posielate na sporiaci účet nejakú sumu a po skončení si peniaze vyberiete aj s úrokmi. Musíte si však poriadne preštudovať podmienky. Vynechanie jednej splátky a predčasný výber vás môžu pripraviť o celý úrok.

 

3. Kolektívne investovanie

Čím ďalej obľúbenejšia forma zarábania peňazí. Svoje peniaze investujete do kolektívnych pôžičiek. Investovanú sumu rozdelíte medzi viacerých ľudí, čím zmenšíte riziko straty peňazí. Kolektívne investovanie je ochránené aj záručným fondom, z ktorého v prípade nesplácania môžete dostať naspäť určitý podiel investovaných prostriedkov. Ak človek poctivo spláca, vy si môžete vychutnať pasívny príjem v podobe úrokov.

Kolektívne investovanie ponúka rýchly zárobok v krátkom časovom horizonte bez vysokého rizika straty peňazí. Prečítajte si viac o kolektívnom investovaní a začnite zarábať ešte dnes.

Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in