• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
 Schválenie pôžičky: ako sa pripraviť, aby prebehlo čo najrýchlejšie?
17.07.2018

Schválenie pôžičky: ako sa pripraviť, aby prebehlo čo najrýchlejšie?

Potrebujete si vybaviť spotrebný úver rýchlosťou blesku? Zistite, čo všetko vplýva na schválenie – a ako banke pomôcť, aby mohla vašu žiadosť spracovať čo najrýchlejšie.

 

Ako dlho trvá zvyčajne schválenie pôžičky?

Prasklo vám potrubie, pokazilo sa auto alebo máte akútny problém, ktorý potrebujete „uhasiť”? Ak nemáte vytvorenú bezpečnostnú rezervu, mnohokrát môže pomôcť rýchla pôžička.

Bežne pre nás nebýva rýchlosť tým najdôležitejším faktorom pri rozhodovaní sa – viac zaváži úroková sadzba či RPMN. Väčšina bánk a nebankových spoločností však s možnosťou „rýchlej pôžičky” počíta. Žiadosti preto vybavujú už od 2 do 48 hodín.

To však platí len v prípade, ak všetko ide ako hodinky. Stačí si pomýliť riadok alebo zabudnúť niektoré tlačivo a proces sa môže pretiahnuť od niekoľkých dní až po niekoľko týždňov. Chcete sa vyhnúť zbytočnému zdržaniu? Poradíme vám, na ktoré veci si dávať pozor a kto dostane pôžičku najrýchlejšie.

 

1. Kde žiadať o úver?

Pri žiadosti o úver máme v zásade dve možnosti: ísť do banky, alebo sa uchýliť k nebankovým subjektom.

Ak si chcete zvoliť tradičnú možnosť úveru z banky a záleží vám hlavne na rýchlosti, najlepšie urobíte, ak oň požiadate priamo vo vašej „domácej” banke (kde máte váš najpoužívanejší účet). Táto banka vás najlepšie pozná, má vaše záznamy a výška či dostupnosť úveru je pre vás zrejme už „predschválená” na základe vašej bonity. Napriek tomu však vo väčšine bánk trvá schválenie úveru minimálne 24 hodín a môže trvať aj viac ako týždeň.

Druhou možnosťou je pôžička od niekoho iného ako banky. Na trhu sú mnohé spoločnosti, ktoré vám poskytnú úver už do niekoľkých hodín – stačí občiansky preukaz. Pri takejto pôžičke si však dajte obzvlášť pozor na to, čo podpisujete. Niektoré neseriózne spoločnosti zneužívajú časovú tieseň ľudí a nesprávna pôžička vám môže viac uškodiť ako pomôcť.

Ak sa chcete úplne vyhnúť bežnej pôžičke, môžete využiť aj tzv. crowdlending. Tieto „komunitné pôžičky” sú zozbierané z investícií viacerých menších investorov. Na Slovensku ich môžete získať napríklad u nás na www.finzo.sk.

Oproti bežným pôžičkám má úver cez Finzo hneď niekoľko výhod. Môžete si napríklad sami určiť výšku úrokov, môžete si vybrať z niekoľkých ponúk od rôznych investorov a schválenie žiadosti prebehne už do niekoľkých minút.

 

2. Kto dostane pôžičku najrýchlejšie?

Pri posudzovaní pôžičky hľadia spoločnosti na niekoľko faktorov: príjmovú históriu, bonitu, zdroj príjmov a tiež pôžičky, ktoré už máte alebo ste v nich ručiteľom.

Najjednoduchšie získajú úver zamestnanci s dobrou kreditnou históriou. Peniaze na ich účte môžu pristáť už o niekoľko hodín. Horšie to už majú živnostníci a podnikatelia. Nielenže musia dokladovať príjem zložitejšie a za dlhšie obdobie (priložiť kópiu daňového priznania), ale tiež  vybavenie ich úveru trvá dlhšie. V prípade živnostníkov môže trvať až 2 dni a v prípade podnikateľov či získavania úveru na podnikanie môže trvať schvaľovanie od troch do sedem dní.

Ak podnikáte alebo máte živnosť, je dôležité vedieť tiež to, že banka si preveruje vaše platby do zdravotnej a sociálnej poisťovne, na základe čoho vypočítava vaše kreditné skóre. Ak platíte len povinné minimum, čas na schválenie sa môže predĺžiť (a tiež to ovplyvní maximálnu schválenú výšku úveru).

 

3. Kde sa najrýchlejšie dostať ku všetkým potrebným informáciám?

Najrýchlejší spôsob je, samozrejme, opýtať sa – zdvihnúť telefón, zavolať do vašej banky a zistiť viac podrobností. Ak by ste si však chceli porovnať podmienky od viacerých spoločností, najrozumnejšie je využiť služby finančného poradcu či brokera. Hoci si prehľad o podmienkach môže urobiť každý, treba na to veľa času. Broker sa však denne venuje ponuke bánk a pozná všetky zákutia a skryté prekážky. Preto vám dokáže relatívne rýchlo vybaviť ten najvýhodnejší úver.

Pri komunitnej pôžičke cez Finzo môžete byť brokerom aj vy sami. Predložíme vám rôzne ponuky s niekoľkými úrokovými sadzbami a ak sa vám ani jedna nepáči, stačí len počkať na lepšiu.

 

4. Aké dokumenty si pripraviť?

A na záver to najdôležitejšie. Papierovačky.

To, aké dokumenty bude banka k vybaveniu vašej žiadosti potrebovať, sa môže líšiť podľa toho, o aký úver máte záujem. Niektoré pôžičky dostanete jednoducho aj na základe občianskeho preukazu, ale väčšina bánk bude vyžadovať aj iné dokumenty. Preto je najlepšie spojiť sa priamo so spoločnosťou, od ktorej chcete pôžičku získať.

Väčšinou však budete potrebovať tieto doklady:

- potvrdenie o príjme: výpis z účtu za posledných 2 – 6 mesiacov alebo daňové priznanie,

- potvrdenie o príjme partnera (znova výpisom z účtu/daňovým priznaním),

- doklady spojené so zabezpečením úveru (v závislosti od toho, čím za pôžičku ručíte to môže byť znalecký posudok, list vlastníctva...),

- doklad totožnosti (občiansky preukaz, rodný list, cestovný pas…),

- doklad o súčasnej adrese (napríklad faktúra za elektrinu či telefón).

Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in