• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
 Pôžička od súkromnej osoby. Áno či nie?
23.08.2017

Pôžička od súkromnej osoby. Áno či nie?

Banka vašu žiadosť o úver zamietla a vy premýšľate, čo ďalej? Pravdepodobne ste sa už zamýšľali aj nad pôžičkou od súkromnej osoby. Zistite, aké má takáto pôžička výhody a nevýhody.

Tak v prvom rade. Pod pôžičkou od súkromnej osoby si môžeme predstaviť hneď viacero vecí. Tá „najvýhodnejšia“ bude pravdepodobne pôžička od rodiny či blízkych priateľov. Ak máte vo svojom okolí solventných priateľov či rodinu, ktorá je ochotná vám bezúročne požičať, výborne. Nemusíte sa trápiť so žiadnymi vysokými úrokmi a podobne. Nie každý má však takéto šťastie.

A tak prichádzajú na rad iné typy pôžičiek od súkromných osôb. Rozlišujeme pôžičky od súkromných osôb na zmenku, pôžičky s ručením nehnuteľnosti a P2P pôžičky.

 

Pôžička od súkromnej osoby na zmenku

V prípade pôžičky na zmenku nemusíte mať žiadneho spoludlžníka, ručiteľa ani nemusíte ručiť majetkom. Zmenka je cenný papier, ktorý má úverovú a platobnú funkciu. Zmenka je vlastne spôsobom zabezpečenia pre ľudí, ktorí požičiavajú peniaze súkromne.

Dlžník musí pri takejto pôžičke zaplatiť poskytovateľovi úveru presne stanovenú sumu a v prípade, že tak neurobí, majiteľ zmenky (veriteľ) sa obráti na súd. Zmenka je veľmi dobre vymáhateľná a na jej základe sa môže začať exekučné konanie.

Najväčším rizikom pri pôžičkách na zmenku je práve možnosť exekúcie. Exekútor môže do exekúcie pribrať v podstate akýkoľvek majetok dlžníka. Požičať si však zväčša môžete aj niekoľko tisíc eur na obdobie aj niekoľko rokov.

 

Pôžička so založením nehnuteľnosti

Pre pôžičky väčšie ako 10 tisíc eur už niekedy len zmenky ako forma ručenia nepostačujú. Práve tieto typy pôžičiek sú často riešením pre tých, ktorí si potrebujú požičať väčšiu sumu peňazí, ale banka ich odmietla. Pri pôžičkách od súkromnej osoby so založením nehnuteľnosti si totiž zväčša veriteľ neoveruje ani úverové registre, ani príjem osoby, ktorej požičiava.

Tento typ pôžičiek je však skôr ojedinelý a je extrémne dôležité byť pri uzatváraní takýchto pôžičiek ostražitý. Rozumné bude, ak si dáte úverovú zmluvu aj zmluvu o zriadení záložného práva skontrolovať právnikovi. Určite si poriadne preštudujte celé zmluvy, všetko poriadne prerátajte a porovnajte si viacero ponúk.

 

Peer to peer pôžičky

Peer to peer pôžičky alebo aj P2P sú pôžičky od súkromných osôb (v tomto prípade investorov) iným súkromným osobám. P2P pôžičky (alebo inak aj kolektívne pôžičky) zväčša poskytujú rôzne nebankové spoločnosti a sprostredkovateľské portály. Pôžičky sú bezúčelové.

Práve takýto typ pôžičiek poskytuje aj Finzo.sk. U nás si môžete kolektívne požičať už od 21 rokov. Peniaze teda dostanete od súkromných osôb – investorov, ktorí sa vám na určenú sumu „vyskladajú” viacerými nižšími čiastkami.

Pre získanie kolektívnej pôžičky od nás je dôležité, aby ste nemali dlhy v registroch štátnych inštitúcií, lebo práve na základe toho sa hodnotí vaša bonita. Ak získate nižšie skóre, ešte stále si ho môžete vylepšiť poslaním výpisu účtu za posledných 6 mesiacov.

Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in