• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
 Investovanie pre bežných ľudí. 4 piliere vášho úspechu
23.11.2016

Investovanie pre bežných ľudí. 4 piliere vášho úspechu

Aj investovanie má svoje pravidlá. O to viac by sa ich mali držať tí, ktorým sa časom podarilo čo-to našetriť a radi by svoje úspory rozumne a výhodne zhodnotili. Do čoho môžete ako začiatočník investovať a ako by ste mali postupovať? Poradíme vám.

Investiční začiatočníci sú so svojimi peniazmi opatrní. Niet sa čo čudovať. Našetriť si peniaze, ktoré by ste mohli investovať, dá zabrať. Nielen šetrenie je o disciplíne, vytrvalosti a matematike. To isté platí aj pre investovanie. Najobľúbenejšie formy investovania pre začiatočníkov sú predovšetkým:

Bankové produkty: termínované vklady a sporiace účty,
podielové fondy,
nehnuteľnosti,
kolektívne investovanie.

Bankové produkty predstavujú jednoznačnú istotu. Banky sú spoľahlivé, bezpečné a sú tu s nami už prakticky odjakživa. Aj u nich môžete svoje peniaze investovať. Pravda je však aj tá, že hoci sú v banke vaše peniaze v bezpečí, príliš nezarobíte.

Alternatívou môže byť aj kolektívne investovanie. Je to moderná forma zúročenia peňazí, ktorá si získava čoraz väčšiu popularitu aj u nás. O tom, ako je to s kolektívnym investovaním v porovnaní s termínovanými vkladmi, sa môžete dočítať aj v našom staršom článku.

A čo nehnuteľnosti a podielové fondy? Aj týmto formám investovania sme sa už venovali. V skratke by sa dalo povedať, že investovanie do nehnuteľností je starou dobrou klasikou a podielové fondy si vyžadujú o čosi väčší záujem o matematiku a vzdelávanie.

Či už investujete do kúpy nového bytu, podielového fondu alebo si zakladáte sporiaci účet, stále by ste sa mali držať 4 základných pilierov úspešného investovania. Nie je to žiadna veda. Čo je dôležité:

 

1. Pravidelnosť

Či už sporíte alebo investujete v pravom slova zmysle, pravidlo, ktorého sa musíte držať je jednoznačne pravidelnosť. To napríklad znamená aj to, že keď vám na účet nabehne výplata, tak prvé, čo urobíte, je, že z nej prenesiete určitú sumu na sporiaci účet alebo ju investujete. A až potom poplatíte ostatné účty a začnete si kupovať veci, ktoré potrebujete aj nepotrebujete.

Ak sporíte alebo investujete, robíte to pravidelne. Nedávate si pauzy a prestávky. Ide o dlhodobú záležitosť, čím sa dostávame k druhému pilieru, ktorým je...

 

2. Vytrvalosť

Nie nadarmo sa hovorí, kto sa bojí, nech nejde do lesa. Platí to aj pri investovaní. Ak chcete investovať skutočne efektívne a perspektívne, musíte byť vytrvalí. Možno sa vám nepodarí zázračne zarobiť hneď na prvý raz. A možno to chvíľu potrvá. Aj o tom je však investovanie. Vyžaduje si pevnú vôľu a takisto vedomosti.

 

3. Finančná gramotnosť

Vedomosti sú na nezaplatenie. Pri investovaní to platí snáď dvojnásobne. Nikdy neinvestujte do niečoho, čomu nerozumiete. Ešte predtým, ako svoje peniaze vložíte do podielových fondov, akcií alebo zakúpite nejakú tú nehnuteľnosť, naštudujte si situáciu na trhu. Ktoré fondy sa momentálne najviac oplácajú? Aké typy fondov vlastne poznáme? A neoplatí sa vám ešte s kúpou bytu aspoň dva mesiace počkať? Neunáhlite sa. Učte sa.

Pasívni ľudia nezbohatnú. Úspešní investori venujú podstatnú časť svojho času práve štúdiu. Mnoho odborníkov sa dokonca vyjadrilo, že finančná gramotnosť by sa mala učiť už na základných školách. My môžeme len súhlasiť. Aj pri štúdiu však opatrne. Učte sa len z dôveryhodných zdrojov.

 

4. Cieľavedomosť

Správny investor je cieľavedomý. A teraz nemyslíme, že jeho hlavným cieľom je splatiť dlh alebo si kúpiť nové auto. Myslí v dlhodobom horizonte. A najmä, svoj cieľ si pravidelne pripomína. Nie je ním len myšlienka, na ktorú si raz za čas spomenie.

Ak chcete naozaj zbohatnúť a byť úspešným investorom, majte jasný cieľ a nalepte si ho trebárs na chladničku. Jednoducho sa postarajte o to, aby ste ho mali stále na očiach a pripomínali si ho. Tak budete vedieť, že to každomesačné odkladanie si je naozaj opodstatnené.

Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in