• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
 Čo robiť, keď neviete splácať pôžičku
07.10.2015

Čo robiť, keď neviete splácať pôžičku

Ten, kto si vzal pôžičku, nemôže s istotou povedať, že sa mu za ten čas neprihodí situácia, keď ju nebude vedieť splácať. V týchto chvíľach začnú ľudia panikáriť, lebo nevedia, ako situáciu riešiť. Máme pre vás niekoľko možností, ako prechádzať platobnej neschopnosti a ako ju riešiť.

Požiadajte o odklad splátok 

Ak sa vám pomaly blíži čas ďalšej splátky a vy viete, že ju nebudete môcť uhradiť, kontaktujte ihneď poskytovateľa. To prvé, čo by ste mali spraviť, je nechať si upraviť splátkový kalendár. Nečakajte, kým vám budú nabiehať penále z omeškania. Aj keď sa vám predĺži doba splatnosti pôžičky, a teda celková suma za úver, je to jedno z prijateľných riešení. Na tieto možnosti sa však informujte ešte pred podpísaním zmluvy u poskytovateľa.

Úvery refinancujte

Pri niekoľkých pôžičkách je možné, že ich máte vybavené od rôznych bankových či nebankových inštitúcií. Rozumnou voľbou je zlúčiť ich do jedného, aby ste získali výhodnejší úrok. Finančná inštitúcia alebo iný poskytovateľ za vás úvery prevezmú, uhradia a zlúčia do jedného, ktorý splatíte im. Väčšina spoločností vám splátky upraví podľa vašich potrieb. Kontaktujte konkrétnu spoločnosť a dohodnite sa s ňou. 

Vytvorte si rezervu

Aj popri mesačnom splácaní sa snažte predchádzať stavu: „od výplaty k výplate”. Môže sa stať, že zostanete práceneschopní alebo nečakane prídete o zamestnanie. Vytvorte si finančnú rezervu aspoň niekoľkých splátok, aby ste ju v čase potreby mohli vytiahnuť z rukáva.

Vec, na ktorú si požičiate, by mala mať dlhšiu životnosť ako je doba splácania

Odborníci na financie radia, aby ste brali do úvahy životnosť toho, čo si z požičiavaných peňazí kupujete. Tým chcú ľudí varovať pred kúpou vecí krátkodobého charakteru, ktoré neraz nie sú nutnou záležitosťou. Ak sa vám však pokazila práčka, je samozrejmé, že bez nej vaša domácnosť nebude fungovať.

Tip 1: Plánujte

Keď si potrebujete požičať, zvážte všetky svoje finančné možnosti a okolnosti, ktoré vás v najbližšom období môžu postretnúť. Kontrolou mesačných výdavkov a dlhov a podniknutím iných krokov ste na ceste k ozdraveniu svojho finančného statusu. V prvom rade teda plánujte.

Tip 2: Radšej splniteľnú normu

Pred výberom úveru zvážte svoje zamestnanie a to, či je pravdepodobné, že po dobu splácania v ňom budete môcť pracovať. Nastavte si také splátky, ktoré váš nezaťažia. Pravdou je, že čím budete mať dlhšiu dobu splatnosti, tým zaplatíte viac, ale odporúčame nastaviť si nižšie splátky, ktoré bez problémov utiahnete. Aby ste predišli platobnej neschopnosti, je dobré držať výšku svojich mesačných splátok pod 40 % celkovej čistej mzdy.

 

Online pôžičky

Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in