• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
 Čo (ne)viete o nebankových pôžičkách?
10.08.2015

Čo (ne)viete o nebankových pôžičkách?

Ako dobre viete, čo sú vlastne nebankové inštitúcie? Vysvetlíme vám rozdiely v jednotlivých formách nebankových pôžičiek a povieme vám o mýtoch, ktoré sa s nimi spájajú.

Čo sú nebankové inštitúcie?

Ako vyplýva už z ich názvu, nebankové inštitúcie sú subjekty, ktoré prijímajú vklady, ale nepodliehajú bankovej licencii. Pôžičky vybavíte v porovnaní s bankou podstatne rýchlejšie a bez zdĺhavých „papierovačiek“. Na druhej strane zaplatíte vyšší úrok ako v bankovej inštitúcii. Avšak nič nie je úplne také jednoznačné, ako sa zdá. 

Banka, od ktorej by ste si chceli požičať, bude hľadieť na svoje záujmy a svoju maržu z predaja úveru. Vybavenie pôžičky v banke nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou a ľahko sa môže stať, že vám zabuchnú dvere pred nosom, lebo nemáte dostatočný príjem.

Aj medzi nebankovkami je rozdiel

Treba rozlišovať medzi rôznymi formami nebankových inštitúcií. Národná banka Slovenska sa rozhodla zakročiť voči neférovému prístupu niektorých z nich a z 270 existujúcich nebankových spoločností vylúčiť tie, ktoré nespĺňajú kritéria určené v zákone o spotrebiteľských úveroch. Nariadenie bude platiť od septembra tohto roka.

Pristúpeniu k tomuto kroku predchádzali zistenia, že niektoré nebankové spoločnosti nepreverujú, či je žiadateľ schopný splácať pôžičku.

Prečo kolektívne pôžičky

Kolektívne investovanie nepotrebuje byť regulované štátom, lebo peniaze dostanete priamo od ľudí. Systém, ktorý to sprostredkuje, nie je poskytovateľom úveru.

Za kolektívnymi pôžičkami stojí tiež súkromná osoba, ale peniaze vám požičiavajú reálni ľudia – investori. Žiadateľ o pôžičku si napríklad požičia 500 Eur na kúpu novej práčky, na ktorú sa mu „poskladajú“ viacerí ľudia.

Investori veľmi neriskujú, lebo do obehu dávajú malé čiastky peňazí a keďže sa skladajú na požičiavanie viacerým ľuďom, miera rizika sa prerozdeľuje. Náš portál je teda na strane sprostredkovateľa, ktorý sa stará o riadenie systému a účtuje si len poplatky z úspešných úverov a investícií. Portál šetrí na ľudských zdrojoch a na prevádzke priestorov. 

Krátkodobé pôžičky vs. kolektívne pôžičky

Ak súrne hľadáte možnosť požičať si, môžete zvoliť aj cestu krátkodobej alebo rýchlej pôžičky (cez sms), kde však budete limitovaní výškou úveru. Vo väčšine prípadov sumou 350 Eur. Splácate ju po dobu jedného mesiaca. Kolektívnu pôžičku si môžete vziať až do výšky 2000 Eur a naša doba splácania sa pohybuje od 1 mesiaca do 2 rokov.

Finzo pozicka

 Ako získať nebankovú pôžičku cez Finzo

Overíme si vašu mieru splácania podľa stanovených kritérií. Na základe toho vás zaradíme do ratingovej triedy, ktorá je niečím ako bonita klienta v banke. Skóre (ratingová trieda) závisí od toho, ako rizikovým klientom sa javíte. Prideľuje na základe predložených dokumentov, ale môžete si ho zlepšiť poskytnutím bankového výpisu.

Platí, že čím menej rizikovým klientom ste, tým dostanete lepšiu triedu, a teda nižší úrok. Nie každý môže prejsť naším systémom, čím chceme zamedziť neschopnosti plniť záväzky. Kolektívnu pôžičku dostanete bez nutnosti niekde chodiť a budete si môcť dovoliť to, čo súrne potrebujete.

Tip na záver: Požičiavajte si iba toľko, koľko potrebujete a premyslite si, ako chcete využiť požičané peniaze. Iba tak zostanete v bezpečí pred problémami.

pozicaj si

 

Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in