• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
 Ako sa darí kolektívnemu investovaniu vo svete? Je stále populárne?
30.08.2017

Ako sa darí kolektívnemu investovaniu vo svete? Je stále populárne?

Hoci história kolektívnych pôžičiek nesiaha ďaleko do minulosti, tento typ pôžičiek sa môže už dnes tešiť celosvetovej popularite. Odkiaľ tieto pôžičky vlastne prišli a naozaj sú vo svete až tak populárne? Na tieto otázky vám vieme odpovedať.

Kolektívne investovanie, peer-to-peer lending alebo inak aj P2P pôžičky vlastne znamená požičiavanie peňazí navzájom medzi ľuďmi. Nie sú potrebné žiadne banky, všetko sa rieši prostredníctvom sprostredkovateľských portálov či cez nebankové spoločnosti.

Takúto pôžičku alebo investíciu vybavíte online bez potreby kamkoľvek chodiť. Človek žiadajúci o kolektívnu pôžičku vlastne dostane peniaze od viacerých investorov (veriteľov). Tí sa na jeho konkrétnu sumu „vyskladajú“.

 

Kde a kedy sa s tým začalo?

Kolektívne pôžičky vznikli v USA v roku 2005. Hoci budúcnosť kolektívnych pôžičiek bola sprvoti nejasná, netrvalo dlho a záujem o kolektívne pôžičky či investovanie začal postupne rásť. Dnes je už situácia taká, že ľudia si v USA kolektívne požičiavajú viac ako od samotných tradičných bánk. Najznámejší americkí lídri medzi kolektívnymi pôžičkami sú spoločnosti Lending Club a Prosper.

V Británii sú kolektívne pôžičky a investovanie takisto populárne. Tu dokonca služby kolektívnych investorov využila aj samotná britská vláda, ktorá si na rozvoj hospodárstva kolektívne požičala 20 miliónov libier. Za najväčších hráčov v kolektívnom požičiavaní a investovaní sa vo Veľkej Británii považujú spoločnosti Zopa, Ratesetter a Funding Circle.

 

Prečo sú vlastne kolektívne pôžičky a investovanie tak populárne?

Pri pôžičkách za to v prvom rade môže pravdepodobne fakt, že kolektívnu pôžičku človek získa jednoduchšie ako úver v banke. Vybavovanie takejto pôžičky je rýchle, prebieha online a peniaze má človek na účte už za pár dní. Navyše sú tieto pôžičky bezúčelové, čiže nikto sa nikdy nebude pýtať, na čo peniaze potrebujete.

Aj kolektívne investovanie má svoje výhody. V tomto prípade investujete určitú sumu peňazí, ktorú následne požičiate viacerým ľuďom. Tí vám peniaze splácajú so slušným úrokom, ktorý si dokonca môžete sami nastaviť.

Len vy rozhodujete o tom, komu peniaze požičiate a komu nie. Kolektívne investovanie môžete realizovať aj u nás na Finzo.sk. S nami sa nemusíte báť toho, že by zrazu vaši dlžníci prestali splácať. V takom prípade vám garantujeme 55 až 70 % vrátenia peňazí zo záručného fondu.

V prípade, že vás zaujal model kolektívnych pôžičiek, prípadne by ste radi vaše peniaze investovali moderne, pohodlne a výhodne, neváhajte nás kontaktovať.

Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in