• info@finzo.sk
  • |
  • 0903 960 069
 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť pred tým, ako začnete investovať online
19.06.2018

5 vecí, ktoré by ste mali vedieť pred tým, ako začnete investovať online

Hľadáte spôsob, ako sa začať venovať investovaniu? Burzy a rôzni brokeri ponúkajú vzrušenie, instantné predaje a nákupy, spoločne s vidinou rýchleho zisku. Ak však chcete mať šance na úspech pri investovaní lepšie ako pri rulete, mali by ste poznať týchto 5 pravidiel online investovania.

 

Je to riziko?

Keď sa povie „investovanie”, mnohým z nás sa takmer ihneď vybaví aj slovíčko „riziko”. Na Slovensku je už zaužívaný názor, že investovanie je hra, kde môžete získať, ale tiež sa môžete veľmi jednoducho spáliť.

Pravdou však je, že investovanie je najriskantnejšie pre tých, ktorí o ňom veľa nevedia. V investovaní je riskantné len to, čo neviete – a miera vašej nevedomosti vyjadruje mieru rizika. Preto sa každý veľký investor neustále vzdeláva. Čím viac vie, tým menšie riziko mu pri každej investícii hrozí.

Chcete aj vy začať investovať? Začnite sa vzdelávať – a zistite 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť pred tým, než investujete prvé peniaze online.

 

1. Vzdelanie, vzdelanie, vzdelanie

Nepočujeme to príliš radi, ale, bohužiaľ, je to pravda. Jediným receptom na to, ako byť úspešný v čomkoľvek (hlavne však v investovaní) je správne vzdelanie. Jedine tak totiž viete rozoznať dobrú príležitosť od zlej, čítať náladu a trendy na trhu alebo uvidieť potenciál v investícii.

Do čohokoľvek sa rozhodnete investovať, spoznajte to. Zavŕtajte sa do problematiky, veľa sa pýtajte odborníkov a zistite, prečo veci fungujú, ako fungujú. Iba tak sa budete môcť informovane rozhodnúť alebo si nájsť správneho partnera, ktorý bude investovať za vás.

 

2. Do čoho investovať online?

Dnes môžete cez internet investovať do širokého spektra rôznych nástrojov. Od klasických akcií, dlhopisov či spoločných fondov cez opcie a futures kontrakty až po forex a kryptomeny. Každú z týchto vecí môžete začať kupovať a predávať už do niekoľkých minút – stačí sa obzrieť po vhodnej online burze či brokerovi.

Ak chcete investovať bezpečne, so slušnou návratnosťou, môžete skúsiť tiež komunitné pôžičky Finzo. Vďaka crowdlendingu môžete rozpožičať malé sumy peňazí viacerým dlžníkom a získavať úrok, zatiaľ čo udržujete riziko na minime.

 

3. Pozor na zákony a dane

Na obchodovanie s cennými papiermi sa vzťahujú rôzne zákony a dane. Napríklad, na rozdiel od iných druhov príjmu, sa pri vyplácaní dividend z akcií neplatia žiadne odvody a aj daň zo zisku je len 7 %.

Predaj akcií sa riadi zase inými pravidlami a daň sa platí z „daňového základu” (cena akcií pri predaji mínus cena akcií pri kúpe). Pred tým, než sa rozhodnete predávať čokoľvek, do čoho ste zainvestovali, je dobré poradiť sa s daňovým poradcom, aby ste sa nedopustili veľmi drahej chyby.

 

4. Ako začať investovať?

Hoci je investovanie do rôznych vecí rozdielne, niekoľko základných tipov platí vždy:

● Pripravte si stratégiu. Majte jasno v tom, prečo investujete do danej spoločnosti, kryptomeny, meny… Iba tak budete vedieť vydržať aj pády a zakopnutia na trhu, ktoré určite prídu. Je vám jasné, že to má väčší zmysel.

● Predávajte a nakupujte postupne. Nečakajte na najnižšiu cenu, keď kupujete a na absolútny vrchol, keď predávate. Postupné investovanie v priebehu niekoľkých mesiacov je skvelý spôsob, ako získať najlepší priemer ceny a maximalizovať zisky.

● Investujte len to, čo môžete stratiť. Investovanie je dlhodobá záležitosť a akútna potreba hotovosti by nemala byť dôvodom na priskoré vyskočenie z trhu, ktorému veríte.

● Overte si viazanosť. Musíte po nákupe investíciu nejaký čas držať? Koľko trvá, pokým ju môžete predať a ako ťažké je premeniť ju znova na hotovosť? Likvidita (možnosť premeniť investíciu na hotovosť) je dôležitá vec, na ktorú si musíte vždy dávať pozor.

 

5. Sledujte varovné signály

Investovanie je pre väčšinu ľudí o vidine rýchleho zisku. Nečudo, že toto prostredie priťahuje veľa podvodníkov a špekulantov, ktorí zarábajú na ľudskej dôverčivosti. Na čo si dávať pozor, aby ste im nenaleteli?

Najdôležitejšie je mať stále na pamäti, že investovanie nie je krátkodobá záležitosť. Na každú investíciu sa pozerajte s otázkou „čo bude o 5 rokov?”. Ak sa niekde hovorí o rýchlych ziskoch, je na mieste byť pozorný a overiť si poriadne pozadie celej veci. Kto sú ľudia za projektom? Aké výsledky hlásajú a aké skutočne dosahujú? Nemajú autori príliš pozitívne pohľady do budúcnosti? Racionalita a triezvy úsudok je často dobrým znakom.

 

Nechcete so svojimi peniazmi riskovať? Požičiavajte

Ak chcete nechať svoje peniaze pracovať, ale neobľubujete riziko, ste ideálnym kandidátom na veriteľa v komunitných pôžičkách Finzo. Pridajte sa k ostatným malým investorom a spoločne požičiavajte za rozumný úrok malé sumy do 2000 €.

Investíciu môžete rozdeliť medzi viacero dlžníkov a drasticky tak znížiť mieru rizika. Investície sú na dobu od 1 mesiaca po 3 roky, takže si môžete vybrať interval, ktorý vám práve vyhovuje.

Loan amount:
Loan period:

Repayment:

Get an offer within few minutes!

* This is a representative offer.

Log in